ASANŽU ZDRAVLJE OZBILJNO NARUŠENO: Osnivač Vikiliksa prebačen u zatvorsku bolnicu, nema snage ni da se javi videolinkom (VIDEO)
Foto: AP/Matt Dunham

opasno

ASANŽU ZDRAVLJE OZBILJNO NARUŠENO: Osnivač Vikiliksa prebačen u zatvorsku bolnicu, nema snage ni da se javi videolinkom (VIDEO)

Planeta -

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž prebačen je u bolničko krilo zatvora Belmarš u Velikoj Britaniji, što je izazvalo zabrinutost zbog njegovog zdravstvenog stanja uoči saslušanja oko njegove ekstradicije u Sjedinjene Američke Države.

Prema poslednjim informacijama, Asanžu je bilo toliko loše da nije mogao ni da se javi putem linka. Sudija Ema Arbutnot rekla je da se Asanž "ne oseća dobro".

Asanžovo zdravlje je već “značajno narušeno” tokom skoro sedam godina koje je proveo u ekvadorskoj ambasadi u Londonu, a pogoršalo se tokom sedam nedelja koliko je proveo u Belmaršu, naveli su iz Vikiliksa u saopštenju.

"Odluka zatvorskih vlasti da ga prebace u bolničko odeljenje govori za sebe", ukazao je Vikiliks, dodajući da je Asanž izgubio mnogo na težini i da je jedva govorio kad ga je prošle nedelje posetio njegov švedski advokat, preneo je RT.

"Asanžovo zdravstveno stanje u petak je bilo takvo da nije bilo moguće ostvariti normalnu konverzaciju sa njim", rekao je njegov advokat Per Samuelson nakon posete Belmaršu.

Švedska je odbila Samuelsonov pokušaj da odloži Asanžovo saslušanje oko ekstradicije, iako on nije optužen ni za šta. Švedski istražitelji nikada nisu ispitali Asanža povodom optužbi za seksualni napad, koji je delovao kao uvod u izručenje SAD 2012, zbog čega je osnivač Vikiliksa bio primoran da potraži azil u ekvadorskoj ambasadi.

SAD optužuju Asanža po 18 tačaka optužnice prema Zakonu o špijunaži, a kazna za do je do 175 godina zatvora.

"Džulijanov slučaj je od velikog istorijskog značaja. Ovo će biti upamćeno kao najgori napad na slobodu štampe u naše vreme", rekla je urednica Vikiliksa Kristin Hrafnson.

Kurir.rs/RT

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track