OVA POPULARNA EVROPSKA METROPOLA VIŠE NE ŽELI TURISTE: Pod pritiskom smo, ne želimo da se pretvorimo u Veneciju!
Foto: EPA

svega im je preko glave

OVA POPULARNA EVROPSKA METROPOLA VIŠE NE ŽELI TURISTE: Pod pritiskom smo, ne želimo da se pretvorimo u Veneciju!

Planeta -

Amsterdam, poznat po velikoj toleranciji i poštovanju različitih sloboda, više nije tako blagonaklon prema turistima.

Iz prestonice Holandije sada poručuju posetiocima da odu na druga mesta. Iako holandskoj ekonomiji turisti godišnje donose oko 82 milijarde evra, građani se boje da će se njihov grad pretvoriti u Veneciju. Frustrirani meštani Amsterdama već neko vreme se žale na preveliki broj turista i boje se da bi njihov rastući broj mogao da uništi dušu ovog kosmopolitskog grada.

foto: Profimedia

"Pod velikim smo pritiskom. Ne želimo da se pretvorimo u Veneciju. Turisti previše vole naš grad i previše nas posećuju", rekla je arhitekla Elen van Lun.

Iako ona priznaje pozitivne aspekte turizma, razume i meštane koji se boje da će izgubiti autohtoni osećaj svog rodnog grada.

foto: EPA

Poput Venecije, Amsterdam je postao simbol za fenomen prevelikog turizma, uglavnom zbog pristupačne cene avionskih karata. Dok neki drugi gradovi tek počinju da se hvataju ukoštac sa ovakvim problemom, Amsterdam je jednostavno rekao da mu je dosta.

foto: EPA

Naime, za taj grad se predviđa nastavak desetogodišnjeg porasta broja posetilaca, sa 18 miliona u 2018. na 42 miliona u 2030, što je 50 puta veći broj od sadašnjeg broja stalnog stanovništva. Holandski zvaničnici zbog toga su nedavno smelo odlučili da prestanu da reklamiraju svoju zemlju kao turističku destinaciju. Sproveli su i neke odredbe sa namerom da odvrate turiste, ograničavajući im mesta za zabavu ili kapacitet smeštaja. Gradske vlasti Amsterdama najavile su i nove poreze na turistička noćenja, prema kojima će hotelski gosti po noćenju ubuduće plaćati dodatna tri evra.

Kurir.rs/CNN

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track