ASANŽ PRETRPEO PSIHOLOŠKU TORTURU: Ekspert UN zabrinut zbog ozbiljnog stanja osnivača Vikiliksa i poziva Britaniju da ga ne izruči!
Foto: AP / Matt Dunham

posetio ga u bolnici

ASANŽ PRETRPEO PSIHOLOŠKU TORTURU: Ekspert UN zabrinut zbog ozbiljnog stanja osnivača Vikiliksa i poziva Britaniju da ga ne izruči!

Planeta -

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž pretrpeo je "psihološku torturu" klevetničkim kampanjama medija, sudija i visokih političkih ličnosti, izjavio je danas istrazitelj za ljudska prava Ujedinjenih nacija Nils Melcer.

Melcer, koji je 9. maja posetio Asanža u londonskom zatvoru s visokim merama bezbednosti, izrazio je zabrinutost zbog novih krivičnih prijava SAD protiv njega i ponovio poziv Velikoj Britaniji da ga ne izruči.

Asanž je juče bio previše bolestan da bi se pojavio putem video linka iz britanskog zatvora na saslušanju po zahtevu SAD za izručenje, izjavio je za Rojters njegov advokat Geret Pirs. On se nalazi u zdravstvenom odeljenju.

"Gospodin Asanž je namerno izložen, u periodu od nekoliko godina, progresivno teškim oblicima okrutnog, neljudskog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja, što su kumulativni efekti koji se mogu opisati samo kao psihološka tortura", naveo je Melcer u saopštenju.

foto: EPA / Salvatore Di Nolfi

Švajcarski profesor prava, nezavisni ekspert, bio je u pratnji dvojice medicinskih stručnjaka specijalizovanih za ispitivanje potencijalnih žrtava torture i drugih oblika zlostavljanja, navodi se u saopštenju.

Oni su razgovarali sa Asanžom privatno i sproveli "detaljnu medicinsku procenu".

"Bilo je očigledno da su na zdravstveno stanje gospodina Asanža ozbiljno uticali ekstremno neprijateljsko i proizvoljno okruženje kome je bio izložen dugi niz godina", rekao je Melcer.

Prema njegovim rečima, pored fizičkih oboljenja, Asanž je pokazao sve simptome tipične za produženo izlaganje psihološkom mučenju, uključujući i ekstremni stres, hroničnu anksioznost i intenzivne psihološke traume.

Asanž se trenutno nalazi u zatvoru Belmarš u Londonu, gde služi kaznu od 50 nedelja zbog kršenja uslova kaucije.

SAD ga optužuju da je objavljivanjem tajnih dokumenata koji sadrže imena poverljivih vojnih i diplomatskih izvora prekršio Zakon o špijunaži. Švedska ga traži zbog optužbi za navodno silovanje.

Obe zemlje traže njegovo izručenje.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: AP / Matt Dunham

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track