TRAMP UZDRMAO TRŽIŠTE NAFTE: Cene se sunovratile, barel se prodaje za manje od 65 dolara, svi strahuju od sledećeg poteza američkog predsednika! (VIDEO)
Foto: Profimedia, AP

pada potražnja

TRAMP UZDRMAO TRŽIŠTE NAFTE: Cene se sunovratile, barel se prodaje za manje od 65 dolara, svi strahuju od sledećeg poteza američkog predsednika! (VIDEO)

Planeta -

Cene nafte su danas potonule na međunarodnim tržištima ispod 65 dolara nakon što je američki predsednik pojačao napetosti u odnosima sa trgovinskim partnerima i iskazao zabrinutost za privredni rast i potražnju za energentima.

Na londonskom tržištu cena barela pala je za ,96 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 64,91 dolara. Juče je zaključila trgovanje u minusu 2,58 dolara. Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 1,28 dolara nižoj ceni, od 55,31 dolara. Juče je zaključio trgovanje u minusu 2,22 dolara.

Američki predsednik Donald Tramp obećao je u četvrtak da će uvesti carine na kompletan uvoz robe iz Meksika ako ta zemlja ne zaustavi ilegalnu imigraciju, što je podstaklo strahovanje od usporavanja privrednog rasta i slabljenja potražnje za naftom.

Predsednik SAD, Donald Tramp, već uveo je carine od pet odsto na svu meksičku robu kao vid pritiska na Meksiko da učini više u suzbijanju talasa migranata iz Centralne Amerike koji pokušavaju da stignu u SAD. Carine će stupiti na snagu 10. juna, a Tramp je rekao da će carine postepeno rasti "dok se problem ilegalne imigracije ne reši".

"Odluka, razumljivo, izaziva strah kod investitora. Američke rafinerije dnevno uvoze oko 680.000 barela meksičke nafte. Carine od pet posto povećale bi njihove troškove za dva miliona dolara dnevno", tumače u PVM-u.

Prijetnja SAD carinama Meksiku nadovezuje se na trgovinski rat Sjedinjenih Država i Kine, za koji mnogi analitičari smatraju da bi mogao da bude okidač recesije. Danas objavljeni službeni kineski podaci pokazali su pad aktivnosti u industriji u maju, nakon dva meseca stabilizacije.

Kurir.rs/Index,hr

Foto Profimedia/AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track