Najnovije vesti

UMRO AMERIČKI GANGSTER (88), POZNATI MAFIJAŠKI BOS IZ HARLEMA: Švercovao drogu na zapanjujuć način, tužilac mu na kraju postao i kum, a na filmu ga je igrao jedan popularni glumac (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

BIO VELIKI TRGOVAC HEROINOM

UMRO AMERIČKI GANGSTER (88), POZNATI MAFIJAŠKI BOS IZ HARLEMA: Švercovao drogu na zapanjujuć način, tužilac mu na kraju postao i kum, a na filmu ga je igrao jedan popularni glumac (VIDEO)

Planeta

Frenk Lukas, nekadašnji narko-bos iz Harlema prema čijem životu je snimljen i film "Američki gangster" iz 2007, preminuo je u 88 godini.

Njegov nećak je rekao da je Lukas u četvrtak u Nju Džersiju.

Odrastao u Severnoj Karolini, Lukas se tokom šezdesetih i sedamdesetih probijao u kriminalnoj hijerarhiji Harlema i postao veliki trgovac drogom poznat po nabavkama velikih količina jakog heroina.

foto: Youtube/Printscreen

On je rekao da je na taj način zaradio milione, a vlasti su zaplenile više od pola miliona dolara u gotovini kada su izvršile raciju u njegovoj kući u državi Nju Džersiju 1975. godine. Lukas je potom osuđen na višedecenijsku zatvorsku kaznu, ali je počeo da sarađuje s policijom pa je pušten posle pet godina.

Ubrzo zatim je ponovo uhapšen zbog trgovine drogom, ali na mnogo manjem nivou. Proveo je još sedam godina u zatvoru, pre nego što je 1991. pušten.

foto: Youtube/Printscreen

Njegova priča je postala osnov filma "Američki gangster" Ridlija Skota, s Denzelom Vašingtonom u ulozi Lukasa i Raselom Krouom kao Ričardom Robertsom, likom koji je u sebi ujedinio razne policajce i tužioce. Stvarni Roberts je bio tužilac koji je krivično gonio Lukasa, ali mu je kasnije postao advokat i prijatelj, pa čak i kum njegovom sinu.

Frenk Lukas je bio prisutan na snimanju filma i savetovao Vašingtona o detaljima poput načina nošenja pištolja.

Film je dobio više nagrada i nominacija, ali i skrenuo pažnju na neke detalje iz urbanih legendi o Lukasu, poput one da je tokom Vijetnamskog rata drogu u SAD švercovao u vojničkim šlemovima.

foto: Youtube/Printscreen

Pisac Ron Čepesjuk, koautor knjige o Frenku Lukasu, rekao je da nikad nije našao nikakav dokaz ili sudski zapis koji bi potkrepio tvrdnje o takozvanoj "leš vezi". Lukas je, međutim, i 2008. tvrdio da je preneo heroin u mrtvačkom sanduku, ali samo jednom.

foto: Youtube/Printscreen

Filmska tvrdnja da je Lukas doprineo smanjenju korupcije u policiji takođe je dovedena u pitanje, a grupa nekadašnjih agenata amričke Agencije za borbu protiv narkotika (DEA) podnela je tužbu tvrdeći da je film iskrivio istinu i oklevetao ih. Tužba je odbačena.

Što se tiče uloge u snabdevanju heroinom koji je ubio neke od onih koji su ga koristili, Lukas je 2007. rekao da zbog toga žali.

"Radio sam neke užasne stvari. Veoma mi je žao što sam ih radio. Zaista mi je žao", rekao je. Svoj poslednji sukob sa zakonom Frenk Lukas je imao 2012, kada se izjasnio krivim za prevaru pošto je dva puta unovčio ček od invalidnine. Zbog slabog zdravlja i godina osuđen je na uslovnu kaznu.

Kurir.rs/Beta Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...