TROJE MRTVIH U IZRAELSKOM NAPADU NA SIRIJU: Cilj bile lansirne lampe sirijske vojske! (VIDEO)
Arhivska snimka, Foto: AP/Syrian Central Military Media

opasno

TROJE MRTVIH U IZRAELSKOM NAPADU NA SIRIJU: Cilj bile lansirne lampe sirijske vojske! (VIDEO)

Planeta -

Izraelska armija saopštila je da je u Siriji napala dve artiljerijske i jednu lansirnu bateriju kao odgovor na granatiranje sa sirijske teritorije.

Vazdušni napadi na položaje sirijskih vladinih trupa izvedeni su nakon što su sinoć Izraelci uočili dve granate u pravcu planine Hermon na delu Golanske visoravni koje oni kontrolišu.

„Izraelski borbeni avioni i helikopteri napali su nekoliko vojnih ciljeva koji pripadaju sirijskoj vojsci, uključujući dve artiljerijske baterije, nekoliko posmatračkih i izviđačkih punktova na Golanskoj visoravni i bateriju PVO SA-2“, navodi se u saopštenju.

SA-2 je oznaka u zapadnim zemljama za lansirne raketne sisteme sovjetske proizvodnje S-75.

Izraelske odbrambene snage upozorile su da smatraju sirijske vlasti odgovornima za sva agresivna dejstva sa teritorije susedne zemlje i da će „odlučno delovati“ u takvim situacijama.

​Premijer Izraela Benjamin Netanijahu, koji je takođe i ministar odbrane zemlje, izjavio je da je na sastanku sa bezbednosnim snagama dao naredbu o odlučnim akcijama.

„Nismo spremni da tolerišemo paljbu po našoj teritoriji i reagovaćemo sa velikom silom na svaku agresiju protiv nas“, naglasio je Netanijahu, prenosi kancelarija šefa vlade.

Prethodno je sirijska novinska agencija SANA saopštila da je protivvazdušna odbrana Sirije oborila izraelske rakete južno od Damaska, a u napadu su poginula tri sirijska vojnika, dok je sedam ranjeno.

Izraelske snage više puta su izvodile napade na objekte u Siriji. Poslednji put se to desilo prošle nedelje. Vlasti zemlje objašnjavaju takvu strategiju potrebom da se zaustave pokušaji Irana da uspostavi vojno uporište u toj zemlji.

Prema rečima zamenika ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Rjabkova, izraelski vazdušni napadi su nelegitimni i neosnovani.

Izrael je oduzeo Golansku visoravan od Sirije tokom Šestodnevnog rata 1967. godine, a 1981. ju je aneksirao. Pripadnost planinske visoravni je glavni subjekt izraelsko-sirijskog sukoba a pokušaji da se on reši preduzimani su pre početka građanskog rata u Siriji.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Foto: Screeshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track