TRAMP I MELANIJA STIGLI U LONDON: Dobrodošlica kod kraljice i tradicionalni čaj sa Čarlsom, a na ulicama protesti! (FOTO, VIDEO)
Foto: AP / Alex Brandon

poseta velikoj britaniji

TRAMP I MELANIJA STIGLI U LONDON: Dobrodošlica kod kraljice i tradicionalni čaj sa Čarlsom, a na ulicama protesti! (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Američki predsednik Donald Tramp stigao je u posetu Velikoj Britaniji, tokom koje će imati audijenciju kod kraljice Elizabete II i razgovarati sa odlazećom premijerkom Terezom Mej.

Avion sa američkim predsednikom i prvom damom Melanijom sleteo je jutros na londonski aerodrom Stansted.

foto: AP / Alex Brandon

Sa premijerkom Terezom Mej, koju je ranije kritikovao zbog načina na koji je vodila Bregzit, očekuje se da će razgovarati o klimatskim promenama i kineskoj tehnološkoj firmi Huavej.

Posle velike ceremonije dobrodošlice u Bakingemskoj palati i razgovora sa kraljicom, Tramp će popiti tradicionalni engleski čaj sa princem Čarlsom.

Za uveče je predviđen svečani državni banket.

U okviru posete Evropi, američki predsednik će učestvovati na komemoraciji povodom 75. godišnjice Dana D, na Normandijsko-američkom groblju u Francuskoj, kao i na drugim komemorativnim skupovima koji će tim povodom biti održani na obe strane Lamanša.

Planirana je i Trampova prva zvanična poseta Irskoj.

Pre nego što je i sleteo Tramp je kritikovao gradonačelnika Londona Sadika Kana sa kojim se i ranije verbalno sukobljavao.

Američki predsdnik je napisao u Tviter poruci da je Kan pravi gubitnik ali je ipak dodao da se raduje poseti Londonu. Kan je ranije rekao da London ne treba da prostre crveni tepih za američkog predsednika.

Tokom Trampove posete planirani su protesti širom Velike Britanije, uključujući i u Londonu, Mančesteru, Belfastu i Birmingemu, preneo je BBC.

Kurir.rs / Tanjug, Beta

Foto: AP / Alex Brandon

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track