NEVIĐENI POLITIČKI SKANDAL: Tramp izvređao gradonačelnike Londona i Njujorka,  nazvao ih GLUPIM I NESPOSOBNIM, ali mu ni oni nisu ostali dužni! (VIDEO)
Foto: Printscreen Twitter

POSETA BRITANIJI POČELA SKANDALOM

NEVIĐENI POLITIČKI SKANDAL: Tramp izvređao gradonačelnike Londona i Njujorka, nazvao ih GLUPIM I NESPOSOBNIM, ali mu ni oni nisu ostali dužni! (VIDEO)

Planeta -

Gradonačelnici Londona i Njujorka nisu ostali dužni američkom predsedniku Donaldu Trampu koji ih je na početku poseta Velikoj Britaniji nazvao "glupima i nesposobnima".

Kancelartija londonskog gradonačelnika Sadika Kana odbacio je Trampove "detinjaste uvrede", pošto ga je američki predsednik nazvao "gubitnikom" i izjavio da je Kan "brat blizanac gradonačelnika Njujorka Bila de Blasija, samo što je niži".

De Blasio, koji je visok 196 centimetara, odgovorio mu je na Tviteru da je "Tramp blizanac ruskog predsednika Vladimira Putina, samo što će njegov mandat trajati kraće". De Blasio se takmiči za kandidaturu Demokratske stranke na američkim predsedničkim izborima 2020. i teoretski bi mogao biti Trampov suparnik.

Tramp je prethodno na Tviteru naveo da je Kan, koji je kritikovao britansku vladu jer je pozvala američkog predsednika u državnu posetu, "uradio užasan posao kao gradonačelnik Londona" i optužio ga da je bio "budalasto zločast" prema predsedniku SAD, "daleko najvažnijem savezniku" Velike Britanije.

"On je potpuni gubitnik, koji bi trebalo da se usredsedi na kriminal u Londonu, a ne na mene...Kan me mnogo podseća na našeg veoma glupog i nesposobnog gradonačelnika Njujorka, de Blasija, koji je takođe napravio užasan posao, samo je upola niži", naveo je Tramp.Tom prilikom, Tramp je napravio i slovnu grešku i pogrešno napisao prezime londonskog gradonačelnika - "Kahn" umesto "Khan".

U odgovoru Trampu putem video poruke, koja je objavio časopis El, Kan je rekao da su vrednosti američkog predsednika i sve za šta se on zalaže potpuno suprotni vrednostima Londona i Velike Britanije.

"Mi ne mislimo da je raznolikost slabost, raznolikost je snaga", dodao je Kan, član opozicione Laburističke stranke. Držeći poster na kojem piše "Samo se slabi muškarci boje jakih žena", gradonačelnik Londona je poručio da Britanci poštuju žene i smatraju ih ravnopravnim s muškarcima.

Odgovarajući na Trampove tvitove, laburistički poslanik Dejvid Lemi , jedan od najuglednijih britanskih političara, napisao je: "Pitam se zašto imate problem s prvim londonskim gradonačelnikom muslimanom?" "Taj predsednik je uvredio gradonačelnika Londona posle terorističkog napada", napisao je Lemi.

Britanska premijerka branila je Kana kada ga je Tramp optužio da je "jadno" odgovorio na teroristički napad na London bridžu u junu 2017. u kojem je ubijeno jedanaest i povređeno desetine ljudi.

Šef laburista Džeremi Korbin naglasio je da neće da dođe na državnu večeru jer vlada "ne treba da prostire crveni tepih za predsednika koji uništava vitalne međunarodne sporazume, negira klimatske promene i koristi rasističku i retoriku i govor mržnje".

"Sutrašnji protest protiv poseta Donalda Trampa prilika je da pokažemo solidarnost sa svima koji su mete napada u Americi, širom sveta i u našoj zemlji, uključujući od jutros i Sadika Kana", poručio je Korbin na Tviteru.

Desetine hiljada ljudi očekuju se u utorak na protestu "Zajedno protiv Trampa" u središtu Londona.

Kurir.rs/Tanjug

Foto printscren Tweet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track