HITNO PRESTANITE SA GUŠENJEM SLOBODE MEDIJА, PRONAĐITE UBICE NOVINARA: Svetska udruženja medija i urednika pozvala London da zaustave pritiske i napade na novinare i urušavanje slobode govora!
Foto: EPA

sve gore za novinare

HITNO PRESTANITE SA GUŠENJEM SLOBODE MEDIJА, PRONAĐITE UBICE NOVINARA: Svetska udruženja medija i urednika pozvala London da zaustave pritiske i napade na novinare i urušavanje slobode govora!

Planeta -

Na sastanku Odbora Svetske asocijacije izdavača novina i vesti (WAN-IFRA) održanom danas (3.06.) u Glazgovu u Škotskoj, tokom 71. svetskog kongresa medija, 26. svetskog foruma urednika i 3. Samita žena u novinama, usvojeni su zahtevi da Vlada Velike Britanije hitno reši niz slučajeva koji su direktna pretnja slobodi medija u toj zemlji.

Odbor VAN-IFRA pozvao je u usvojenoj rezoluciji da se nastavi sa istragom i pronađe ubica novinarke Lire Mek Ki, koja je ubijena 18. jula u Londonderiju u Severnoj Irskoj od strane nepoznatog napadača koji pripada novoj IRA, i takođe pozvao političare u Severno Irskoj da se vrate sporazumu o podeli vlasti kako bi se prioritet stavio na sigurnost novinara i time se otklonila klime nekažnjivosti za napadače i ubice novinara.

Odbor je takođe izrazio duboku zabrinutost zbog hapšenja novinara Trevora Birneija i Berija Mek Cafriija, 2018. godine u vezi sa njihovim radom na hvaljenom dokumentarnom filmu 'No Stone Unturned', o istrazi ubistva šestorice ljudi za koje su osumnjičeni pripadnici paravojnih snaga Severne Irske 1994. godine. Odbor je izrazio nadu da će nedavno pokrenuta sudska revizija tog slučaja potvrditi pravnu zaštitu istraživačkih novinara i njihovih izvora.

Odbor VAN-IFRA pozvao je vladu Velike Britanije da ispuni svoju obavezu i ukine član 40. Zakona o kriminalu i sudovima iz 2013. što je pre moguće, jer po njegovom mišljenju ova odredba podstiče klimu autocenzure i omogućava ućutkivanje istraživačkog novinarstva. Vlada je pozvana da osigura da svako proširenje krivičnog ili građanskog prava u vezi sa uvredljivom komunikacijom, govorom mržnje ili uznemiravanjem u medijima ne ograničava slobodu štampe - uključujući istraživačko izveštavanje i objavljivanje

Odbor se takođe usprotivio predlozima Komisije za proširenje i pooštravanje krivičnog zakona u vezi sa objavljivanjem u i od strane medija, na osnovu Zakona o službenoj tajni i drugim zakonskim odredbama, koje je naručila kancelarija Vlade, i pozvao na proširenje i poboljšanje zaštite novinara i njihovih izvora od aktivnosti policije, obaveštajnih službi i drugih organa vlasti.

Na sastanku je zaključeno i da u Severnoj Irskoj i Škotskoj nije izvršena reforma Zakona o kleveti, koji su usvojeni u Engleskoj i Velsu još 2013. godine, i upućen poziv da se te izmene hitno usvoje kako bi se taj zakon uskladio sa priznatim međunarodnim standardima.

Odbor VAN-IFRA pozvao je na jače garancije da se javnosti i medijima neće umanjiti pristup sudovima, sudskoj dokumentaciji i donošenje sudskih odluka, što se predlaže Programom za reformu i digitalizaciju suda, koji predviđa sa se otvorene sudske rasprave zamene on-line procedurama i telefonskim, video ili daljinskim raspravama, sa učesnicima na različitim lokacijama, i presudama koje se donose van suda.

Isto tako, Odbor je pozvao Vladu Velike Britanije da proširi zakon o slobodi informisanja u vezi izvođača radova za Vladu kako na na lokalnom tako i na nacionalnom nivou i protivi se nacrtima zakona koji predviđaju nova ograničenja pristupu informacijama o životnoj sredinim, uključujući istrage NHS sa incidentima u vezi sa bezbednošću pacijenata.

(Kurir.rs/www.wan-ifra.org)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track