KRALJICA ODRŽALA ZDRAVICU ZA TRAMPOVE: Evo koja se poruka krije iza suptilnih osmeha i nazdravljanja čašom! (FOTO, VIDEO)
Foto: AP / Dominic Lipinski / PooL

bakingemska palata

KRALJICA ODRŽALA ZDRAVICU ZA TRAMPOVE: Evo koja se poruka krije iza suptilnih osmeha i nazdravljanja čašom! (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Britanska kraljica Elizabeta Druga izjavila je da je uverena da će vrednosti i interesi koje dele Velika Britanija i SAD, nastaviti da ujedinjuju dve zemlje.

U zdravici koju je sinoć održala na banketu u Bakingemskoj palati priređenom u čast predsednika SAD Donalda Trampa i njegove supruge Melanije, kraljica je govorila o snazi ekonomskih odnosa dve države, preneo je Rojters.

"Dok gledamo ka budućnosti, uverena sam da će naše zajedničke vrednosti i interesi nastaviti da nas ujedinjuju", poručila je kraljica.

Ona je navela da slave savezništvo "koje je decenijama pomagalo da osiguraju bezbednost i prosperitet oba naroda" i naglasila da veruje da će to savezništvo trajati još mnogo godina.

foto: AP / Alastair Grant / Pool

Mediji su različito prokomentarisali zdravicu. Prema pisanju američke agencije AP, kraljica je na suptilan način protivrečila stavovima američkog predsednika Donalda Trampa tokom zdravice. Kako navodi agencija, kraljica je iskoristila zdravicu da ukaže na značaj međunarodnih institucija koje su formirale Velika Britanija, SAD i ostali antifašistički saveznici posle Drugog svetskog rata.

foto: AP / Dominic Lipinski / PooL

Ona nije precizirala o kojim je konkretno institucijama reč, ali je delovalo kao da govori o NATO-u i UN kada je rekla da su te institucije uspostavljene "kako bi se osiguralo da se nikada više ne ponove užasi rata". Ti komentari predstavljaju suptilno protivrečenje Trampu, kritičaru NATO-a i UN, smatra AP.

Blagu razlikku u tonovima britanske kraljice i američkog predsednika primetio je i britanski BBC. Kako objašnjava, Trampovo obraćanje je u velikoj meri izgledalo kao odavanje počasti kraljici i svemu što je postigla tokom dugogodišnje vladavine.

foto: AP / Dominic Lipinski / PooL

S druge strane, primećuje BBC, kraljica je uglavnom govorila o savezništvima, prijateljstvu, jedinstvu i zajedničkoj saradnji.

Rojters prenosi da je šef Bele kuće hvalio i samu kraljicu, podsetivši na posao koji je u britanskoj vojsci obavljala tokom Drugog svetskog rata.

foto: AP / Dominic Lipinski / PooL

"Ta mlada mehaničarka bila je buduća kraljica - sjajna, sjajna žena", kazao je Tramp i ocenio da je veza između dve zemlje "zauvek zapečaćena" tokom tog rata.

"Dejli mejl" podseća da je Elizabeta Druga za vreme Drugog svetskog rata bila mehaničarka i vozila je vojni kamion, a jedini je živi šef neke svetske države koji je služio u ovom ratu.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: AP / Dominic Lipinski / Pool

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track