SKORO 80 GODINA ŽIVI BEZ STRUJE I VODE: Živi u kolibi iz 18. veka, 10 puta dnevno ide do bunara, ali kaže da ništa ne bi menjala! Samo od jedne stvari strahuje (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

sve kuva na vatri

SKORO 80 GODINA ŽIVI BEZ STRUJE I VODE: Živi u kolibi iz 18. veka, 10 puta dnevno ide do bunara, ali kaže da ništa ne bi menjala! Samo od jedne stvari strahuje (VIDEO)

Planeta -

Margaret Galager već skoro 80 godina živi bez tekuće vode, struje i interneta, odnosno, svega onoga bez čega mi danas ne možemo da zamislimo naš život.

Kada je 1942. godine rođena u Fermani, okrugu koji se nalazi blizu irske granice, mnoga domaćinstvu su bila bez struje i tekuće vode. Komšije su uvele te tekovine modernog života u svoje domove tokom 1950-ih, ali njena porodica to nije mogla tada da učini. Majka joj je umrla, a otac je bio lošeg zdravlja.

Sada Margaret ima 77 godina i jedna je od retkih u Velikoj Britaniji i Irskoj koji su ceo život proveli "neumreženi".

foto: Youtube/Printscreen

"Živim tako jer volim ovakav život. Nisam neki hipi, ne mislim da radim nešto što je novo i trenutno moderno. Moje je detinjstvo bilo gotovo kada sam imala 10 godina. Umrla mi je majka, a otac je postao skoro nepokretan zbog teškog artritisa. Nismo imali finansijskih sredstava da uvedemo vodu i struju“, objasnila je.

Kada joj je otac umro 1980. godine, Margaret je nastavila da živi sama u kolibi iz 18. veka.

foto: Youtube/Printscreen

Život bez moderne infrastrukture zahteva dosta fizičke snage. Naime, kako bi došla do dovoljno vode, 10 puta dnevno mora da pređe preko polja do bunara. Kuva iznad otvorene vatre.

Uprkos svim teškoćama, pogotovo zimi, Margaret smatra da ovakav stil života ima mnoge prednosti.

"Ujutro se ptice gnezde u vašoj kući. Imate prekrasan pogled i mir, odnosno, sve ono što se ne može platiti novcem", rekla je.

foto: Youtube/Printscreen

"Živim istim stilom života kao i moji preci. Takav način življenja bio je dovoljno dobar za moje roditelje i moje dedove i bake koji su kuću kupili 1887.godine", dodala je.

Iako "nikako ne žali" zbog svog stila života, Margaret razume da ovakav, za mnoge neobičan, način življenja polako nestaje.

"Svako voli da dođe i malo pogleda moju kuću, ali ako bi ih neko zamolio da ostanu duže, samo bi čekali da pobegnu, pogotovo mladi", kazala je Galagerova i dodala da bi ljudi trebalo da nauče da budu srećni s onim što imaju.

Ipak, od jedne stvari Margaret strahuje.

"Bojim da ću jednom morati da napustim ovakav život zbog starosti. Čak i da dobijem na lutriji, ja bih i dalje ostala ovde, dokle god mi to zdravlje dopušta. Prava sam seoska usedelica“, našalila se.

Kurir.rs/BBC Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track