ODLUKA O POMERANJU SATA SE ODLAŽE: Zemlje EU se nisu još dogovorile, u četvrtak VELIKA RASPRAVA
Foto: Shutterstock

letnje ili zimsko vreme?

ODLUKA O POMERANJU SATA SE ODLAŽE: Zemlje EU se nisu još dogovorile, u četvrtak VELIKA RASPRAVA

Planeta -

Svaki Evropljanin koji se ponadao završetku rasprave o tome treba li svakih pola godine pomerati sat unapred ili unazad, moraće još malo da sačeka.

Većini zemalja članica EU potrebno je dodatno vreme kako bi sproveli u delo izmene pomeranja sata, prema dokumentu koji je izdalo rumunsko predsedništvo Saveta EU.

Evropski zakonodavci izglasali su u martu početak promena računanja vremena za 2021. Tada zemlje članice treba da odluče hoće li izabrati letnje ili zimsko računanje vremena.

Države članice nisu saglasne oko šireg pitanja, a njihovo odobrenje je potrebno kako bi promena stupila na snagu.

O temi će se raspravljati u četvrtak na sastanku evropskih ministara saobraćaja, iako se ni tada ne očekuje konačna odluka.

Rumunija je upozorila kako je potreban usaglašeni pristup problemu kako bi se sprečila "šarolikost vremenskih zona" i osiguralo pravilno funkcioniranje jedinstvenog tržišta. Zasad je samo nekoliko zemalja članica obznanilo svoju poziciju, piše u dokumentu rumunskog predsedništva.

Peter Altmajer, nemački ministar ekonomije, koji se bavi problemom u Nemačkoj, napisao je u pismu susednim državama kako želi da izbegne "vremenska ostrva" i dodao kako treba postići zajedničku poziciju "najkasnije nakon letnje pauze".

Usklađeni pristup problemu mogao bi se postići na sledećem redovnom sastanku ministara saobraćaja, zakazanom za kraj ove godine.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track