Najnovije vesti

NEMAČKA TRAŽI VOZAČE KAMIONA: Fali im 60.000 šofera, toliko da bi supermarketi mogli da ostanu prazni! Ovim žele da privuku nove ljude
Foto: EPA

branša pred kolapsom

NEMAČKA TRAŽI VOZAČE KAMIONA: Fali im 60.000 šofera, toliko da bi supermarketi mogli da ostanu prazni! Ovim žele da privuku nove ljude

Planeta

Nemačkoj nedostaju desetine hiljada vozača kamiona toliko da bi uskoro police u supermarketima mogle da osvanu prazne.

Prema podacima Saveza za špediciju i logistiku (DSLV), nemačkim špedicijskim firmama nedostaje između 45 i 60 hiljada vozača, a njihov portparol upozorava da se ta branša zbog nedostatka radne snage “nalazi pred kolapsom”.

 

Posao vozača kamiona postao je neatraktivan zbog niskih plata i loših radnih uslova, što predstavnici špedicija sada obećavaju da poprave, a sada žele da privuku i žeme. Trenutno je tek 1,7 odsto žena među svim kamiondžijama u Nemačkoj.

foto: EPA

Situacija proteklih godina je takva da godišnje u Nemačkoj u penzije odlazi oko 30.000 vozača kamiona, dok se zapošljava tek oko 15.000 novih, upola manje. Prema studiji Svetske banke, Nemačkoj će 2030. nedostajati 150.000 vozača kamiona.

 

Nadležni obećavaju da će značajno poboljšati uslove rada i plate vozača kamiona.

foto: Profimedia

“Moramo to zanimanje hitno da učinimo atraktivnijim”, rekao je Dirk Engelhardt, član uprave nemačkog Saveza transporta robe (BGL). Navode kako će ubuduće vozači imati mnogo bolje opremljene kabine u kamionu, kao i toalete, da će svi dobijati tople obroke i da će moći da koriste više sanitarnih čvorova na svom putu.


Kurir.rs/ZDF/Index.hr
Foto: EPA

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...