PUTIN O VENECUELI: Gvaido je dobra osoba, ali bi njegov potez mogao da dovede do haosa širom sveta! Mi nećemo slati vojnike u tu zemlju! (VIDEO)
Foto: EPA

narod treba da odluči o maduru

PUTIN O VENECUELI: Gvaido je dobra osoba, ali bi njegov potez mogao da dovede do haosa širom sveta! Mi nećemo slati vojnike u tu zemlju! (VIDEO)

Planeta -

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da Moskva nema nameru da šalje vojnike ni da formira vojne baze u Venecueli.

Komentarišući nedavnu izjavu američkog predsednika Donalda Trampa da je Moskva obavestila Vašington o povlačenju osoblja iz Venecuele, Putin je rekao da su ruski stručnjaci bili u Venecueli kako bi održavali rusko oružje koje je Karakas kupio.

foto: AP

"Ne stvaramo bilo kakve baze niti šaljemo vojnike tamo. Ali poštovaćemo naše obaveze u oblasti vojne i tehničke saradnje (sa Venecuelom)", kazao je Putin na sastanku sa čelnicima međunarodnih novinskih agencija.

foto: AP

Ruski predsednik je dodao da su američke sankcije Venecueli nanele štetu običnim ljudima i upozorio SAD da ne primenjuju silu u toj zemlji.

Dodao je da odluku o predsedniku Venecuele Nikolasu Madura mora doneti narod te zemlje.

Nikolas Maduro
Nikolas Madurofoto: AP / Miraflores Press Office

"Narod Venecuele mora sam, kroz dijalog, konsultacije i saradnju raznih političkih struja, odlučiti da li će Maduro ostati na vlasti ili neće", izjavio je ruski predsednik.

Rusija je pružila snažnu podršku Maduru dok su SAD i više drugih zemalja priznale opozicionog lidera Huana Gvaida za prelaznog predsednika Venecuele. Gvaido, predsednik parlamenta, proglasio se za šefa države na mitingu u januaru.

Putin je rekao da je Gvaido "dobra osoba", ali da je njegovo polaganje prava na vlast stvorilo presedan koji bi mogao da "dovede do haosa širom sveta".

Kurir.rs/Beta Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track