PRVO IM UTEKAO LEOPARD, A SADA I 14 LAVOVA: Vlasti u Južnoafričkoj Republici izdale dramatično upozorenje! (VIDEO)
Foto: Profimedia

opasno

PRVO IM UTEKAO LEOPARD, A SADA I 14 LAVOVA: Vlasti u Južnoafričkoj Republici izdale dramatično upozorenje! (VIDEO)

Planeta -

Grupa od 14 lavova otišla je iz rezervata i primećena je u blizini rudnika na severoistoku Južnoafričke Republike, zbog čega su lokalni zvaničnici izdali upozorenje stanovništvu.

Lavovi su primećeni u blizini rudnika Falaborva Foskor, zapadno od Nacionalnog parka Kruger u blizini granice sa Mozambikom. Rendžeri prate životinje, a vlasti planiraju da ih uhvate i vrate nazad u rezervat, preneo je BBC.

Zvaničnici provincije Limpopo upozorili su civile da "budu stalno na oprezu". Nacionalni park Kruger je jedan od najvećih rezervata u Africi, površine 19.485 kvadratnih kilometara.

Područje je uglavnom ograđeno i nije jasno kako su lavovi napustili park. To je možda najveće bekstvo lavova koje je Južna Afrika ikada videla, saopštile su vlasti.

Četiri ili pet lavova su pobegli u Mpumalangi i uočeni su u selu Matsulu 2017. godine. Prema rečima Mahira Masakvamenga, koji živi u Falaborvi ceo svoj život, ljudi se plaše jer za razliku od drugih životinja koje su videli da lutaju ulicama, s vremena na vreme tokom godina, lavovi napadaju ljude kada dođu u kontakt sa njima.

U međuvremenu, portparol nacionalnog parka Ike Fahla objasnio je da njihovo jednostavno vraćanje u rezervat neće rešiti problem. "Oni mogu ponovo da pobegnu ili će ih drugi lavovi oterati, jer su lavovi prilično vezani za teritoriju", rekao je Fahla.

Jedan od predloga je da se premeste u drugi provincijski park. Vest o bekstvu lavova iz rezervata dolazi dan nakon što je leopard u Nacionalnom parku Kruger usmrtio dvogodišnjeg dečaka. Tačne okolnosti njegove smrti su nejasne, ali je su iz parka saopštili da su rendžeri ubili leoparda.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profiemdia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja