Najnovije vesti

NEVIĐENA AMERIČKA PROVOKACIJA: Ovako se krstarica SAD zaletela na ruski razarač, katastrofa izbegnuta ZA DLAKU! Moskva besno poručila da to NEĆE VIŠE TOLERISATI! (VIDEO)
Foto: printscreen YT

drama u kineskom moru

NEVIĐENA AMERIČKA PROVOKACIJA: Ovako se krstarica SAD zaletela na ruski razarač, katastrofa izbegnuta ZA DLAKU! Moskva besno poručila da to NEĆE VIŠE TOLERISATI! (VIDEO)

Planeta

Rusija je optužila američku mornaricu za "neprihvatljivo" i opasno manevrisanje, nakon što je američki ratni brod skoro udario ruski razarač u Istočnom kineskom moru.

Ruska mornarica je saopštila da je američka raketna krstarica "Čenslorsvil", neobjašnjivo promenila smer i prišla na samo 50 metara od razarača "Vinogradova" u petak u 6:35 po moskovskom vremenu.

Dodaje se da je sudar bio izbegnut ya dlaku i to tek po[to je ruska posada izvela hitan manevar i promenila smer. U saopštenju ruske Pacifičke flote dodaje se da je podnesena žalba komandi američke krstarice.

 

"Mi smo protestovali komandi američkog broda na međunarodnoj talasnoj dužini i istakli da su takve akcije neprihvatljive.

Incident je usledio u periodu rastućih tenzija u vodama oko Kine, a Vašington često šalje svoje ratne brodove na takozvane vežbe „slobode plovidbe" kako bi osporio teritorijalne pretenzije Kine".

 

Poslednjih meseci, američki brodovi ulaze u Južno kinesko more na 12 nautičkih milja (22km) od kineskih ostrva, što je najbliže što mogu da priđu bez kršenja međunarodnog prava.

Nakon još jedne slične situacije, mogućeg sudara kineskog i američkog broda u oktobru prošle godine, kinesko ministarstvo odbrane saopštilo je da se "odlučno protivi" svim akcijama stranih brodova koji osporavaju njenu teritoriju pod krinkom "slobode plovidbe".

 

Kurir.rs/Vostok

Foto Printscreen YT

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...