RUSI SNIMAJU SVOJU VERZIJU SERIJE ČERNOBILJ: Rešili da otkriju ko je PRAVI KRIVAC za najveću nuklearnu katastrofu u istoriji! (VIDEO)
Foto: printscreen YT

imaJU svoju teoriju

RUSI SNIMAJU SVOJU VERZIJU SERIJE ČERNOBILJ: Rešili da otkriju ko je PRAVI KRIVAC za najveću nuklearnu katastrofu u istoriji! (VIDEO)

Planeta -

Ruska televizijska mreža već je najavila da će snimati svoju verziju serije "Černobilj".

Ruska televizija NTV navodno je već krenula da snima seriju u Belorusiji, a krivac za tragediju je zavera CIA.

Besni zbog neverovatnog uspeha koji je postigla serija HBO "Černobilj", Rusija radi sopstvenu verziju događaja, predstavljajući najveću nuklearnu katastrofu u istoriji kao zaveru američke CIA. Ruska televizija NTV saopštila je da je već poručila seriju i da su početna snimanja već počela u Belorusiji, a vodi ih režiser Aleksej Muradov.

Hollywood Reporter izveštava da je vlasnik NTV Gazprom Media, medijsko krilo gasnog diva Gasproma koji je u većinskom vlasništvu države. Seriju delimično finansira i rusko ministarstvo kulture, i to s 30 miliona rubalja, odnosno 460.000 dolara. Datum emitovanja još nije otkriven.

Jedini detalji koji su otkriveni je da u seriji grupa sovjetskih KGB oficira pokušava da otkrije agenta CIA koji se nalazio u elektrani Černobilj zbog špijunaže.

Reditelj ruske serije Aleksej Muradov opravdao je ovo teorijama zavere: "Prema jednoj teoriji, Amerikanci su se infiltrirali u elektranu Černobilj i mnogi istoričari ne poriču da je, na dan eksplozije agent neprijateljskih obaveštajnih službi bio prisutan u stanici."

Dakle, umesto posvete junačkim "likvidatorima" koji su se žrtvovali da bi zaustavili i sanirali nuklearnu kontaminaciju, ruska verzija će biti detektivski film u kojem oficir KGB pokušavaju da uhvate američke špijune kao glavne zlikovce u ruskoj tragediji, zaključuje novinar Moscow Timesa.

"Činjenica da nam američki, ne ruski, TV-kanal govori o našim vlastitim junacima je izvor sramote s kojom pro-kremaljski mediji ne mogu živeti. I to je pravi razlog zašto zameraju HBO seriji Černobilj", piše Ilija Šepelin za Moscow Times, ruske novine na engleskom jeziku.

Černobiljska katastrofa dogodila 26. aprila 1986. godine kada je tokom testa koji je vršen na nuklearnom reaktoru 4, on eksplodirao.

Kurir.rs/BBC

Foto printscreen YT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track