TRAMP ODUSTAO OD TARIFA: Meksiko će morati da primi više migranata i pošalje još gardista na granicu!
Foto: AP / Alex Brandon

sporazum na neodređeno

TRAMP ODUSTAO OD TARIFA: Meksiko će morati da primi više migranata i pošalje još gardista na granicu!

Planeta -

Meksiko je pristao da primi više migranata koji traže azil u SAD, dok azilanti budu čekali odluku američkih vlasti o njihovim slučajevima, piše u zajedničkoj deklaraciji SAD i Meksika koja je objavljena sinoć.

U deklaraciji se navodi da je Meksiko pristao na povećanje broja pripadnika bezbednosnih snaga koji bi obuzdali ilegalnu imigraciju, uključujući slanje Nacionalne garde na južnu granicu i obračunavanje s organizacijama koje se bave krijumčarenjem ljudi.

Navodi se da će SAD i Meksiko nastaviti razgovore o ilegalnoj imigraciji i, ukoliko mere navedene u sporazumu "ne budu imale očekivane rezultate, oni će preduzeti dalje korake" i objaviti ih u roku od 90 dana.

Rojters prenosi da je meksički ministar spoljnih poslova Marselo Ebrard kazao da će u ponedeljak biti započeto raspoređivanje pripadnika Nacionalne garde Meksika na južnoj granici te države sa Gvatemalom, kako bi se sprečio priliv migranata koji idu ka SAD.

Navodi se da je Ebrard, nakon što su SAD i Meksiko objavili da je postignut sporazum kojim je izbegnut trgovinski rat, da dogovor ne sadrži predlog administracije američkog predsednika Donalda Trampa da se azilanti iz Gvatemale vrate u Meksiko, a oni iz Hondurasa i Salvadora u Gvatemalu.

Stejt department je objavio u posebnom saopštenju da se američki državni sekretar Majk Pompeo zahvalio meksičkom kolegi i naveo da se "SAD raduju zajedničkom radu sa Meksikom na ispunjavanju ovih obaveza".

Američki predsednik Donald Tramp reagovao je na Tviteru porukom da je na neodređeno vreme obustavio pretnju tarifama protiv Meksika nakon postizanja "potpisanog sporazuma" u vezi s imigracijom.

"Zadovoljstvo mi je da vas informišem da su SAD postigle potpisani sporazum sa Meksikom. Tarife koje su SAD planirane da primene u ponedeljak, protiv Meksika, ovim su obustavljene na neodređeno vreme", poručio je Tramp na ovoj društvenoj mreži.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: AP / Alex Brandon

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track