TRAMP U PANICI: Plaši se uljeza pa diže oko Bele kuće BARIKADE od 4 metra koje će koštati 64 MILIONA DOLARA!
Foto: Asošijejted Pres

KEŠ

TRAMP U PANICI: Plaši se uljeza pa diže oko Bele kuće BARIKADE od 4 metra koje će koštati 64 MILIONA DOLARA!

Planeta -

Američki predsednik Donald Tramp plaši se uljeza, zbog čega je naložena izgradnja nove, duplo više ograde oko Bele kuće, tradicionalne rezidencije predsednika SAD.

Bezbednost na prvom mestu... Donald Tramp, predsednik SAD
Bezbednost na prvom mestu... Donald Tramp, predsednik SADfoto: EPA/Chris Kleponis

Tajna služba, koja brine o bezbednosti američkog predsednika, saopštila je da će Belu kuću opasavati prepreka visine četiri metra.

Izgradnja nove ograde u koju će biti uloženo čak 64 miliona dolara počeće ovog leta i trebalo bi da bude završena do kraja 2021. godine. Kada bude gotova, brojni turisti koji opsedaju Vašington teško će moći da provire i vide šta se dešava na travnjaku ispred najpoznatije kuće na svetu. Sama ograda, tj. njeni delovi, biće šira i ojačana.

DA LI STE ZNALI? - Izgradnja Bele kuće počela je 1792. - Arhitekta je bio Irac, a gradili su je robovi - Današnji izgled dobila je 1934. - Ima ukupno šest spratova - Površina joj je 5.100 kvadratnih metara - Unutar nje su preminula dva predsednika

Sadašnja ograda oko Bele kuće visoka je tek nešto više od dva metra.

U projekat izgradnje nove ograde uključena je i služba koja održava nacionalne parkove, a koja se brine o travnjaku ispred Bele kuće. Projekat rekonstrukcije je odobren još 2017.

Stručnjaci su procenili da je ona neophodna nakon serije incidenata s kršenjem strogih pravila o bezbednosti.

Jedan od najgorih se dogodio 2014, kada je jedan Teksasanin naoružan nožem preskočio ogradu i trčeći preko travnjaka uleteo u Belu kuću.

U BROJKAMA 132 sobe 35 kupatila 412 vrata 147 prozora 8 stepenica 3 lifta 1 bazen 1 teniski teren 1 bioskop

Nakon ovog incidenta, s unutrašnje strane su postavljene metalne barijere kako bi potencijalni uljezi imali prepreku više, odnosno kako bi posle preskakanja ograde morali da prođu još jednu prepreku.

U martu 2017. dogodio se poslednji ozbiljan incident. Džonatan Tuan-An Tran (26) iz Kalifornije preskočio je u ponoć, 11. marta, ogradu s južne strane noseći ranac na leđima. On je otkriven i uhapšen pre nego što je ušao u Belu kuću. Predsednik nije bio u opasnosti, jer je u to vreme bio na svom imanju na Floridi.

Kurir.rs

Foto AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track