Najnovije vesti

AVION-METAK TAJNO TESTIRAN U KALIFORNIJI: Celera 500L je spreman, a na njemu se u tajnosti radi već 10 godina! (FOTO)
Foto: Instagram / Sc0ttness

revolucionarna letelica

AVION-METAK TAJNO TESTIRAN U KALIFORNIJI: Celera 500L je spreman, a na njemu se u tajnosti radi već 10 godina! (FOTO)

Planeta

Revolucionarni avion koji je zbog svog specifičnog oblika dobio nadimak avion-metak, viđen je već nekoliko puta na pistama u Južnoj Kaliforniji, a iz kompanije Oto Aviejšn kažu da je letelica spremna za testiranje. 

Na avionu Celera 500L tajno se radi već 10 godina, piše magazin Drajv.

Iako je veći deo karakteristika aviona nepoznat, nekoliko puta je već viđen na testiranjima na aerodromu u Južnoj Kaliforniji.

Neobičan dizajn aviona, u obliku suze, čini ovu letelicu efikasnijom u pogledu aerodinamičnosti i nema gubitaka unutrašnjeg prostora. Dizajn krila omogućava poletanje na veoma kratkim stazama, oko 1000 metara.

U avionu se nalaze dva dizel motora B12 nemačke kompanije (Raikhlin Aircraft Engine Develpments). 

Brzina aviona je 940 kilometara na sat uz imresivnu potrošnju od 5,80 litara goriva na 100 km. Maksimalna visina je do 20 kilometara.

Kao poređenje, drugi turbopropelerski avion Pilatus PC-12 može da leti brzinom do 530 kilometara na sat, trošeći pritom više goriva: 4,5 litra na osam kilometara puta u odnosi na 4,5 litra na 50 kilometara Celera 500L.

Konstruktori se nadaju da će svim avionom izvršiti proboj na tržištu civilne avijacije.

Ukoliko avion obavi uspešno sve probne letove, ova letelica bi, prema patentu, mogla da bude 10 puta efikasnija od bilo koje u svojoj kategoriji. Korak dalje bi bio da se ova tehnologija prenese i na komercijalnu avijaciju što bi dovelo do mnogo efikasnijih letova i znatnog smanjenja emisije štetnih gasova.

Kurir.rs /Onthewingsaviation.com

Foto: Instagram / Sc0ttness

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...