Najnovije vesti

PREDSEDNIK ALBANIJE PRED OPOZIVOM: Socijalisti Edija Rame mu ne opraštaju odlaganje izbora
Foto: AP

obračun u tirani

PREDSEDNIK ALBANIJE PRED OPOZIVOM: Socijalisti Edija Rame mu ne opraštaju odlaganje izbora

Planeta

Predsedništvo vladajuće albanske Socijalističke partije, čiji je lider premijer Edi Rama, odlučilo je da pokrene postupak za smenjivanje predsednika Ilira Metu, nakon što je on doneo odluku o odlaganju lokalnih izbora, prenosi MIA.

Portparol albanske vlade i ministar za saradnju s parlamentom Elisa Spiropali saopštija je da će postupak o impičmentu albanskog predsednika početi u četvrtak u albanskom parlamentu.

 

"Predsedništvo Socijalističke partije razgovaralo je o brutalnom činu Ilira Mete. Predsedništvo je odlučilo da u četvrtak održi parlamentarnu debatu, obrazlagajući argumente o tome kako je Ilir Meta napao Republiku i izmislio instituciju koja ne postoji ni u jednoj zemlji u svetu, a koja se naziva poništena uredba. Na kraju, to će preči u nadležnost Centralne izborne komisije kako bi analizirala iz pravnog ugla. Ili je Meta izgubio pravo da ostane u toj kancelariji. U četvrtak počinjemo postupak o njegovom opozivu sa mesta šefa države. Naša dužnost je da štitimo ustav", rekla je Spiropali.

Odluka partijskog predsedništva vladajuće albanske stranke je očekivana imajući u vidu jučerašnju izjavu albanskog premijera i šefa te stranke Edija Rame koji je najavio odlazak predsednika Ilira Metu, ističući "da je šef albanske države sam sebi potpisao sudbinu i izgubio pravo da ostane na tu funkciju".

 

Predsednik Meta je jutros u svom vanrednom obraćanju obrazložio razloge o odlaganju izbore, ukazujući da "bez datuma koji će odrediti predsednik, neće biti održani izbori". On je kazao da je doneo takvu odluku kako bi zaustavio pogoršanje situacije i eventualnog građanskog konflikta.

 

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...