OTKRIVENA TAJNA FABRIKA EKSPLOZIVA: Hezbolah pokušao da razori London, a evo kako je raskrinkan njihov pakleni plan! (VIDEO)
Foto: Profimedia

alarm

OTKRIVENA TAJNA FABRIKA EKSPLOZIVA: Hezbolah pokušao da razori London, a evo kako je raskrinkan njihov pakleni plan! (VIDEO)

Planeta -

LONDON - Radikalni islamski Hezbolah, libanska militantna grupa, krio je na tone eksplozivnih materija nedaleko od Londona, a zaveru za izvođenje terorističkog napada velikih razmera otkrila je obaveštajna služba MI5 u saradnji s metropoliten policijom.

HEZBOLAH - BOŽJA STRANKA Hezbolah, što znači božja stranka, osnovala je Iranska revolucionarna garda 1982. kao odgovor na ulazak Izraela u južni Liban. Od 1992. lider je Sajid Hasan Nasralah. Pokret je proglašen terorističkom organizacijom u šest zemalja. Ima širok spektar delatnosti - uključujući i radio, televiziju, novine, škole, bolnice, socijalne ustanove, a neki članovi su i u sastavu libanske vlade. Glavni finansijer je Iran. Imao oko 1.000 aktivnih i oko10.000 rezervnih pripadnika. Vojna taktika se uglavnom zasniva na raketiranju Izraela, a često se upotrebljavaju i bombaši-samoubice.

Kako prenosi britanski Dejli telegraf, Hezbolah je imao tajnu fabriku za pravljenje bombi u blizini prestonice.

Krili od javnosti

Sajid Hasan Nasralah, vođa Hezbolaha
Sajid Hasan Nasralah, vođa Hezbolahafoto: Profimedia

Dnevnik prenosi da su radikalni islamisti imali tri tone uskladištenog materijala od koga se lako prave bombe kućne izrade. Radi se o pakovanjima prenosnih uložaka za frižidere i zamrzivače koji sadrže amonijum-nitrat, koji je izuzetno zapaljiv. Ova supstanca se u poljoprivredi koristi kao đubrivo s visokim sadržajem azota, dok je u eksplozivu ima ulogu oksidacionog agensa. Pronađene su čak tri tone ovog materijala.

AKCIJE U SAD I TAJLANDU Izvori Dejli telegrafa koji su želeli da ostanu anonimni navode da se radilo o grupi koja je bila dobro organizovana i da su njihovi planovi bili u početnoj fazi: - Prismotrom je utvrđen sličan obrazac ponašanja kod onih koji su bili povezani s grupom, što je ukazivalo na operaciju širih razmera. U Njujorku i Tajlandu su ubrzo locirani drugi članovi grupe koji su pokušavali da pronađu proizvođače prenosnih uložaka za frižidere i zamrzivače.

Zavera je otkrivena 2015. i o njoj su obavešteni samo tadašnji britanski premijer Dejvid Kameron i Tereza Mej, državna sekretarka. Britanski list prenosi da javnost namerno nije obaveštena o opasnosti kako bi se izbegla panika. U akciji je uhapšena jedna osoba pod sumnjom za kovanje zavere za izvođenje terorističkog napada, ali je posle detaljnog ispitivanja on pušten na slobodu. Identitet uhapšenog je takođe sakriven od javnosti. Veruje se da je čitav slučaj sakriven od javnosti kako bi se postigao međunarodni sporazum o nuklearnom programu Irana, iz koga su se ranije ove godine povukle SAD.

Dojava iz inostranstva

- Obaveštajna služba i policija imaju zadatak da održavaju bezbednost u zemlji i da se obračunavaju s pretnjama po nacionalnu bezbednost. Često, i kad god je to neophodno, njihov rad i uspeh koji ostvare ostanu van očiju javnosti - rekao je Ben Volas, ministar za bezbednost. Dejli telegraf prenosi da je obaveštajna služba MI5 izvršila tajnu operaciju kako bi detaljno otkrila planove islamista. Zanimljivo je da je čitava akcija otkrivena zahvaljujući dojavi jedne strane vlade.

Kurir

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track