DRAMA U ZALIVU, NA KORAK DO RATA: Napadnuti tankeri! Kulja crni dim sa broda punog metanola! Amerika optužuje Iran za napad torpedima! (VIDEO, FOTO)
Foto: EPA / Stringer

opasni incidenti

DRAMA U ZALIVU, NA KORAK DO RATA: Napadnuti tankeri! Kulja crni dim sa broda punog metanola! Amerika optužuje Iran za napad torpedima! (VIDEO, FOTO)

Planeta -

Norveška brodska kompanija "Frontlajn" potvrdila je danas da se njen naftni tanker "Front Alter" zapalio nakon incidenta u Omanskom zalivu, izvestio je norveški list VG, citirajući portparola kompanije.

Svih 23 člana posade prebačeno je na drugi brod, dodao je portparol.

S druge strane, menadžer "BSM" izjavio je da je tanker "Kokuka Kurejdžes" oštećen danas u incidentu u Omanskom zalivu. Ovaj tanker je, kako prenosi Skaj njuz, pogođen torpedom.

foto: EPA / Stringer

Iako se još ništa ne zna o uzrocima incidenta, u zapadnim medijima se nagoveštava da se svi prsti trenutno upiru u Iran.

Portparol je rekao da je 21 član posade napustio brod posle incidenta, koji je doveo do oštećenja desnog dela trupa broda.

Kapetan i posada su brzo spaseni i prebačeni na obližnji brod "Kostal ajs".

Jedan član posade je zadobio lakše povrede i ukazana mu je pomoć na brodu "Kostal ajs".

Portparol je dodao da nema opasnosti da "Kokuka Kurejdžes" potone i da je metanol koji je prevozio netaknut.

Brod se nalazi na oko 70 nautičkih milja od Fudžejre i oko 14 nautičkih milja od Irana.

Ranije danas iranski mediji su saopštili da su iranske snage spasile 44 mornara sa dva strana tankera, iz Paname i Maršalskih ostrva.

"Iranska mornarica je spasila 44 mornara na južnoj obali Irana i prebacila ih u obližnju luku", prenela je Irna.

Prva nesreća se dogodila u 8.50 po lokalnom vremenu na 25 nautičkih milja od iranske obale. Brod sa Maršalskih osrtva prevozio je metanol iz Katara ka Tajvanu.

Sat vremena kasnije drugi brod iz Paname se zapalio malo dalje od prve nesreće. Drugi brod je prevozio metanol iz Saudijske Arabije ka Singapuru.

Peta flota američke vojske sa svoje strane je prenela da je dobila pozive u pomoć od tankera na Arabijskom moru, navodeći da su brodovi "verovatno mete napada".

Podsetimo, pre mesec dana slični incidenti su se dogodili u blizini obale Ujedinjenih Arapskih Emirata (UEA).

Kurir.rs / Tanjug

Foto: EPA / Stringer

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track