PENTAGON VEĆI ZAGAĐIVAČ NEGO PORTUGALIJA ILI ŠVEDSKA: Za godinu dana emitovao 59 miliona metričkih tona štetnih gasova
Foto: Profimedia

ekologija

PENTAGON VEĆI ZAGAĐIVAČ NEGO PORTUGALIJA ILI ŠVEDSKA: Za godinu dana emitovao 59 miliona metričkih tona štetnih gasova

Planeta -

Američko ministarstvo odbrane je najveći institucionalni potrošač fosilnih goriva u svetu i emituje više gasova sa efektom staklene bašte nego industrijalizovane zemlje poput Portugalije ili Švedske, pokazuju rezultati jednog istraživanja.

Pentagon, u čijoj je nadležnosti američka vojska, emitovao je u periodu od 2001. do 2017. godine oko 1,2 milijarde metričkih tona gasova sa efektom staklene bašte, prema danas objavljenom istraživanju Univerziteta Braun, prvom takve vrste u kojem su objedinjeni tako detaljni podaci, prenosi američka tv mreža CNBC.

Pentagonove emisije štetnih gasova su u svakoj od tih godina bile veće od ukupne emisije mnogih manjih zemalja, poručuju autori te studije.

Rezultati istraživanja su pokazali i da, ako bi se Pentagon tretirao kao država, njegove emisije bi ga učinile 55. najvećim emiterom gasova sa efektom staklene bašte u svetu.

Na angažovanje i prebacivanje trupa i oružja otpalo je oko 70 odsto energetske potrošnje Pentagona, uglavnom zbog sagorevanja mlaznog i dizel goriva, ocenjuje se u studiji.

U 2017. godini, Pentagon je emitovap oko 59 miliona metričkih tona ugljen dioksida i drugih staklenih gasova, čime je, kako se dodaje, nadmašio godišnje emisije Portugije i Švedske.

Po emisiji CO2 Portigalija i Švedska se nalaze na 57. i 65. mestu, respektivno, prema podacima međunarodnog projekta Globalni karbonski atlas, navodi se u informaciji.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track