OGROMNI OBLACI MUVA ZAPOSELI RUSKO SELO: Sve izgleda kao u horor filmovima, a sada je otkriven uzrok ove užasne pojave (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

otkrilo se ko je krivac

OGROMNI OBLACI MUVA ZAPOSELI RUSKO SELO: Sve izgleda kao u horor filmovima, a sada je otkriven uzrok ove užasne pojave (VIDEO)

Planeta -

Sela uralske regije su toliko preplavljena muvama da meštani brinu ne samo za zdravlje nego i za setvu.

"Ne možete da sušite veš, da otvorite prozor, a kamoli da izađete napolje", rekla je jedna žena iz Lazorevija.

Snimci lokalnih televizija pokazuju oblake muva koji su prekrili čitavo selo.

Jedan muškarac svakog dana sakupi punu kofu mrtvih muva sa poda svoje kuće, a čitav prizor nalikuje na scene iz horor filmova.

Zemlju su potpuno prekrile muve
Zemlju su potpuno prekrile muvefoto: Youtube/Printscreen

"To je nepodnošljivo, muve su svuda. Bojim se za svoju decu. Moramo stalno da ih prskamo hemikalijama, ali onda svi udišemo taj vazduh. To je zastrašujuće", rekla je žena koja je držala plačljivo dete u naručju.

Kako se navodi, invazija muva je počela kada je poljoprivrednik ilegalno koristio tone pilećeg izmeta iz lokalne farme živine kao đubrivo, u kojem su muve polagale milione jaja. Prema nepotvrđenim informacijama, kao đubrivo su korišćeni i mrtvi pilići i piletina.

foto: Youtube/Printscreen

Upravnik farme Maksim Maksimov priznao je da je pileći izmet koristio kao đubrivo, ali je rekao da je to normalna praksa.

"Ovo je mnogo bolje od hemikalija. Nismo imali sreće sa vremenom. Vlažno proleće, a zatim naglo povećanje temperature, stvorilo je povoljne uslove za razmnožavanje mušica", rekao je Maksimov.

Naredio je radnicima da pokriju polja kako bi sprečio muve polažu nova jaja u izmet, a ako to ne uspe, kaže da će biti sprmeni da koriste posebne agrohemikalije.

Poljoprivrednik Andrej Savčenko negirao je krivicu.

"Muve postoje milionima godina i svuda ih ima, samo je pitanje količine. Ali niko ne može da kaže koliki je prihvatljiv ili neprihvatljiv broj muva", rekao je on.

Kurir.rs/Gardijan Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track