NASA OTKRILA KOLIKO BI KOŠTAO POVRATAK ČOVEKA NA MESEC: Osvajanje satelita planiraju u dve faze!
Foto: Profimedia

svemirski planovi

NASA OTKRILA KOLIKO BI KOŠTAO POVRATAK ČOVEKA NA MESEC: Osvajanje satelita planiraju u dve faze!

Planeta -

Za realizaciju programa "Artemis" potrebno je između 20 i 30 milijardi dolara, pored sredstava koje NASA svakodnevno troši za rad Međunarodne svemirske stanice i realizaciju svih svojih naučnih projekata, izjavio je direktor NASA Džim Brajdenštajn.

Pomenuti iznos bi bio raspodeljen na narednih pet godina.

Prve glasine o mogućnosti izgradnje „sestre Međunarodne svemirske stanice“ u Mesečevoj orbiti pojavile su se na jesen 2016. godine, kada je održan zatvoreni sastanak Međunarodne grupe za izgradnju svemirskih brodova ISCVG.

Predstavnici pet država su na tom sastanku razmatrali međunarodne planove za osvajanje kosmosa nakon povlačenja Međunarodne kosmičke stanice iz upotrebe sredinom naredne decenije.

U septembru 2017. godine predstavnici „Roskosmosa“ i NASA zvanično su potvrdili te planove i potpisali memorandum o saradnji u izgradnji LOP-G, na osnovu kojeg je Rusija bila zadužena da izgradi ulazni modul za Mesečevu stanicu. Ove godine toj inicijativi se zvanično priključila i Kanada.

Krajem proleća NASA i Bela kuća su ponovo promenile svoje planove, odvojivši američki program za osvajanje Meseca, koji je dobio ime "Artemis", na dve nejednake polovine.

U okviru prvog dela programa, Vašington namerava da uputi samo jedan modul stanice u orbitu Meseca i da ga koristi kao svojevrsni „prvobitni punkt“ za ekspedicije svemirskih posada na površinu Zemljinog prirodnog satelita.

Izgradnju i upućivanje modula u svemir neće realizovati NASA, nego njen prvi privatni "Mesečev partner", američka kompanija „Maksar“. Ta korporacija je već učestvovala u izgradnji svemirskih stanica u prošlosti.

Ostale module Mesečeve stanice NASA planira da izgradi već nakon prvog iskrcavanja astronauta na površinu Meseca. U okviru druge polovine programa „Artemis“ orbitalna baza će biti znatno proširena i biće svojevrsna probna platforma za pripremu prvog leta na Mars.

Kurir.rs/Sputnjik Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track