ONA JE BILA JEDINA BEBA ROĐENA POSLE ČERNOBILJSKE KATASTROFE: Pila je mleko radioaktivnih krava, kupala se u zagađenoj reci, a evo kako danas izgleda (FOTO)
Foto: Profimedia

jedinstvena priča

ONA JE BILA JEDINA BEBA ROĐENA POSLE ČERNOBILJSKE KATASTROFE: Pila je mleko radioaktivnih krava, kupala se u zagađenoj reci, a evo kako danas izgleda (FOTO)

Planeta -

U mnoštvu priča o nuklearnoj katastrofi u ukrajinskom Černobilja, našla se i ova neverovatna devojka.

Marika (19) je jedino dete rođeno u kontaminiranoj černobiljskoj zoni, posle nuklearne eksplozije 1986. godine. Roditelji su odbili da napuste opasnu zonu jer im nije nađen alternativni smeštaj i par godina kasnije se rodila Marika.

Sada zdrava studentkinja na Ukrajinskom univerzitetu, bila je priča sa naslovnih strana, kao prva i jedina beba koja se rodila i odrasla u blizini radioaktivne zone.

foto: Profimedia

Njene roditelje su često maltretirali i optuživali da su ostankom u ovoj zoni "ubili" svoju ćerku.

Marika je pila mleko tamošnjih krava, koje su pasle na černobiljskim pašnjacima, ozračenim posle katastrofe, i jela ribu iz zagađene reke Pripjat.

Njena majka kaže da Ukrajinci "veruju da je Marika simbol Černobiljske renesanse, božji znak koji oni tumače kao blagoslov da se život opet vraća u taj 'avetinjski' kraj."

"Ako ljudi misle da ona ima dve glave ili da je neki mutant, varaju se", kaže.

Marika danas kaže da ne želi da ističe svoju prošlost.

foto: Profimedia

"Dobro sam, radim. Izdržavam se sama i to je to!", kaže Marika koja radi po klubovima kako bi platila studije.

Njeni prijatelji tvrde da je ona veoma skromna i da joj uopšte nije stalo da bude jedinstvena samo po tome što je rođena u Černobilju tragične 1986. godine.

Kurir.rs/Mirrors Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track