PUTIN PRETEKAO TRAMPA: Rusija usvojila zakon o OBUSTAVLJANJU Sporazuma o raketama srednjeg kratkog dometa!
Foto: EPA / Alexei Druzhinin/ Sputnik / Kremlin Pool

amerika najavljivala, moskva prelomila

PUTIN PRETEKAO TRAMPA: Rusija usvojila zakon o OBUSTAVLJANJU Sporazuma o raketama srednjeg kratkog dometa!

Planeta -

Zakon o obustavljanju važenja Sporazuma o raketama srednjeg i kratkog dometa podržali su Komitet za međunarodne poslove i Komitet za odbranu i bezbednost.

Predsednik Rusije Vladimir Putin dao je Državnoj dumi predlog da se obustavi navedeni sporazum. U skladu sa zakonom, predsednik ima pravo da donese odluku o obnovi važenja sporazuma, navodi se u tekstu.

Američki predsednik Donald Tramp ranije je saopštio da Vašington 2. februara počinje proceduru za povlačenje iz Sporazuma o likvidaciji raketa. Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je tim povodom da će sporazum biti raskinut, ako se Rusija u roku od šest meseci ne vrati na potpuno i proverljivo poštovanje Sporazuma.

foto: Profimedia

Predsednik Rusije Vladimir Putin je na to izjavio da će Rusija recipročno odgovoriti na odluku SAD o povlačenju iz Sporazuma i takođe obustaviti učešće u Sporazumu.

On je rekao i da Moskva neće dopustiti da bude uvučena u skupu trku u naoružanju. Na to je Putin dodao da svi predlozi Rusije o razoružanju "ostaju na stolu, a vrata ostaju otvorena“, ali je i naredio da ruski zvaničnici ne iniciraju nikakve pregovore o tom pitanju.

Ruski lider je 4. marta potpisao ukaz prema kojem Rusija prekida ispunjavanje Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa.

Kurir.rs / Sputnjik

Foto: EPA / Alexei Druzhinin/ Sputnik / Kremlin Pool

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track