Najnovije vesti

ESKIMI UMESTO SAONICA KORISTE ČAMCE: Fotografija sa Grenlanda pokazuje koliko smo blizu katastrofe ZBOG TOPLJENJA LEDA! (FOTO)
Foto: Profimedia

grenland

ESKIMI UMESTO SAONICA KORISTE ČAMCE: Fotografija sa Grenlanda pokazuje koliko smo blizu katastrofe ZBOG TOPLJENJA LEDA! (FOTO)

Planeta

Meteorolog Stefen Olsen iz danskog meteorološkog zavoda bio je na rutinskoj misiji na severozapadu Grenlanda, u sklopu koje je trebao skupiti meteorološke instrumente koje su postavili njegovi kolege, kada je naišao na ozbiljan problem, piše CNN.

Naime, nije mogao vidjeti aparaturu jer je umesto na očekivani beli ledeni prekrivač naišao na ogromnu količinu vode, odnosno otopljen ledeni pokrov sa Grenlanda.

Snimio je taj prizor, a njegova fotografija, na kojoj se vidi kako psi koji vuku sanke stoje u do gležnja dubokoj svetloplavoj vodi, uskoro je postala viralna.

Najverovatnije će biti uvrštena među druge poznate fotografije koje prikazuju posledice globalnog otopljenja, poput onih izgladnjelih polarnih medveda, nasukanih morževa ili popucale zemlje ispod osušenih jezera.

Olsen je na Tviteru upozorio da se autohtone zajednice na Grenlandu "oslanjaju na zaleđeno more za prevoz, lov i ribolov". Smatra da će njih prve pogoditi posledice otapanja ledenog pokrivača, no da razmjeri katastrofe neće biti ograničeni samo na Grenland ili Severnu Ameriku.

Olsen je ovu alarmantnu fotografiju snimio 13. juna oko podneva po lokalnom vremenu. Napisao je na Tviteru da su se psi u tom trenutku nalazili na 1,2 metra debelom morskom ledu koji su preplavile otopljene površinske vode.

Letna sezona otapanja leda na Grenlandu obično traje od juna do avgusta, s tim da najviše ledenog pokrova privremeno nestane u julu, kada je najtoplije.

Ali ove godine Grenland je već početkom juna izgubio masivan deo svoje ledene površine, oko 40 odsto. Naučnici već mesecima upozoravaju da bi ove godine moglo doći do rekordne razine otapanja leda na najvećem ostrvu na svetu, a prva promatranja ukazuju na to da su bili u pravu.

Problem je u tome što je učinak kumulativan, odnosno zbraja se ili raste. Što se više leda otopi u rano leto, to ga još više nestane u narednim nedeljama. Ova lančana reakcija događa se jer beo snijeg i led reflektuju sunčeve zrake u svemir, smanjujući time količinu apsorbovane topline i održavajući led hladnim. Što je manje leda, to se manje topline reflektuje i ledeni pokrivač se sve više topi.

Sve to može uticati na pojavu jedne od najvećih opasnosti globalnog otopljavanja – značajnog porasta nivoa mora. Ako do toga dođe, milioni ljudi koji žive na obalnim područjima moraće da napuste svoje domove.

Prema nedavnoj studiji, zbog otapanja leda na Grenlandu, od 1972. godine do danas, globalni nivo mora povećao se za 13,7 milimetara. Ledeni pokrivač na ovom ostrvu je najveći izvor vode koja se svake godine uliva u okeanu.

Kurir.rs/Index.hr Foto: Profimedia

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...