TESTOVI PROVALJENI I U BRITANIJI: Zadaci iz matematike kružili internetom uoči polaganja, u poslednjem trenutku ih zamenili!
Ilustracija, Foto: Profimedia

pokrenuta istraga

TESTOVI PROVALJENI I U BRITANIJI: Zadaci iz matematike kružili internetom uoči polaganja, u poslednjem trenutku ih zamenili!

Planeta -

Da nismo jedina zemlja u kojoj u javnost procure testovi za maturu uoči samog polaganja, pokazuje i primer iz Velike Britanije.

Naime, u toj zemlji je pokrenuta istraga zbog srednjoškolskih testova iz matematike koji su počeli da kruže društvenim mrežama.

To se događa već treću godinu zaredom, a ovoga puta na internetu su se pojavila dva pitanja dan pre polaganja testa, uz poruku učenicima kako da dobiju sva pitanja.

Oko 60.000 đaka polagalo je matematiku tokom protekle nedelje, a sam test se sastoji iz tri dela.

"Toliki trud ni za šta", napisao je jedan učenik.

Nadležni su rekli da rade na tome da utvrde kako su testovi završili na internetu i poručili su đacima da ne brinu.

U poslednjem trenutku, pred sam početak testa, pred đake su stavljeni potpuno drugi zadaci i time je izbegnuto potencijalno prepisivanje.

"Uvek imamo rezervnu varijantu testova", naveli su.

Školski odbor je saopštio da su otkrili odakle su procurili testovi, ali detalje nisu naveli.

Podsetimo, Više tužilaštvo u Beogradu naložilo je policiji da ispita razloge zbog kojih je danas otkazano polaganje tresta iz matematike za male maturante, kao i da proveri da li za to ima odgovornih.

Kurir.rs/Gardijan

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track