UN TVRDE DA IMAJU DOKAZ: Princ Muhamed je umešan u ubistvo novinara Kašogija!
Foto: EPA

zavera

UN TVRDE DA IMAJU DOKAZ: Princ Muhamed je umešan u ubistvo novinara Kašogija!

Planeta -

Ujedinjene nacije objavile su danas da bi princ Saudijske Arabije Muhamed bin Salman trebalo da bude ispitan zbog ubistva disidentskog novinara Džamala Kašogija.

UN tvrde da postoji „verodostojni dokaz“ da su on i drugi visoki zvaničnici odgovorni za ubistvo. Specijalni izvestilac UN-a Agnes Kalamard objavio je izveštaj u kom tvrdi da je smrt novinara bila "međunarodni zločin".

"Gospodin Kašogi bio je žrtva smišljene egzekucije, ubistva za koje je država Saudijska Arabija odgovorna prema međunarodnom pravu" rekla je ona prenosi "Gardijan".

Kalamarova u prvom prvom nezavisnom izveštaju o ubistvu, kaže da bi i drugi visoki saudijski zvaničnici trebalo da budu istraženi zajedno s princom.

Ona je, naprimer, rekla da je pronašla dokaze da je "Kašogi bio potpuno svestan moći koju ima prestolonaslednik i da ga se bojao."

U izveštaju koji je objavljen danas, otkrila je da je u dosadašnjim pokušajima Saudijska Arabija i Turska "propustile da ispune međunarodne standarde u vezi sa istragom o nezakonitoj smrti". Ona je pozvala generalnog sekretara UN-a Antonia Gutereša da pokrene zvaničnu međunarodnu krivičnu istragu u ovom predmetu, za koju je rekla da će omogućiti da se "izgradi jak dosije o svakom od navodnih počinilaca i da se stvore mehanizmi za pokretanje formalne odgovornosti, kao što su ad hoc ili hibridni tribunal".

Ona je takođe pozvala FBI u Sjedinjenim Državama, gde je Kašogi živeo, da pokrene istragu o tom slučaju, ako to već nisu učinili i "i nastave sa krivičnim gonjenjem u SAD prema potrebi".

Za svoju istragu, Kalamardova je rekla da je, između ostalog, gledala snimke nadzornih kamera iz konzulata.

U izveštaju je identifikovano 15 osoba za koje je rekla da su bile deo misije za ubistvo Kašogija, i sugerisali da mnogi od njih nisu na spisku 11 neimenovanih osumnjičenih koji se suočavaju sa suđenjem pred zatvorenim vratima zbog ubistva.

U izveštaju je utvrđeno i da postoje dokazi da je "Saudijska Arabija namerno koristila konzularni imunitet kako bi zaustavila tursku istragu dok se mesto zločina ne temeljno ne očisti."

"S obzirom na moju zabrinutost u pogledu pravičnosti suđenja 11 osumnjičenih u Saudijskoj Arabiji, pozivam na obustavu suđenja", rekla je ona u izveštaju.

(Kurir.rs/Daily mail/Foto: EPA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track