RUSKI EKSPERT UPOZORAVA - DOLAZE DIGITALNI TERORISTI: Pokušavaju da kontrolišu internet, postaće opasniji od NUKLEARNOG NAORUŽANJA (VIDEO)
Foto: Profimedia

opasno

RUSKI EKSPERT UPOZORAVA - DOLAZE DIGITALNI TERORISTI: Pokušavaju da kontrolišu internet, postaće opasniji od NUKLEARNOG NAORUŽANJA (VIDEO)

Planeta -

Terorističke grupe iskorištavaju internet za hakovanje i globalne udare a njihov uticaj uskoro mogao postati jednako opasan kao oružja za masovno uništenje, upozorio je visoki ruski stručnjak za bezbednost.

Brzi razvoj tehnologije omogućuje teroristima za “još aktivnije” upotrebljavanje interneta za “regrutiranje, privlačenje sredstava, hakovanje i druge sajber zločine”, rekao je zamenik sekretara ruskog Saveta bezbednosti Juri Kokov na događaju o bezbednosti u gradu Ufa u centralnoj Rusiji.

On tvrdi da je internet postao “glavni mehanizam” za različite ekstremiste kako bi “kontrolisali svoje raspršene snage i resurse”, dok je trenutno na internetu oko 30.000 “ekstremističkih i terorističkih veb stranica”.

„To nam omogućuje da zaključimo da se približava doba tehnološkog i digitalnog terorizma. Što se tiče posledica, ova vrsta terorizma, u bliskoj budućnosti, mogla bi biti uporediva s oružjem za masovno uništenje“.

Kokov je također istakao kako postoje “beskrajni pokušaji” terorista da dobiju pristup “podacima o izradi komponenti nuklearnog, hemijskog i biološkog” oružja.

Još jedna iznenađujuća taktika koju je spomenuo jeste da su terorističke grupe počele da uvežbavaju ronioce. Kokov je kazao kako koriste ronioce kako bi “postavili mine u luke i zaplenili civilna plovila, većinom naftne i gasne transportere”.

Kurir.rs/Logično.com

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track