Najnovije vesti

ROBIJAŠ SA 27 PRESUDA JE MORAO DA DOŽIVI ČUDO: Sada je sveštenik u zatvoru, a promena se desila za nekoliko minuta (VIDEO)
Foto: Screenshot

iskreno

ROBIJAŠ SA 27 PRESUDA JE MORAO DA DOŽIVI ČUDO: Sada je sveštenik u zatvoru, a promena se desila za nekoliko minuta (VIDEO)

Planeta

Bivši kriminalac, sa 27 osuđujućih presuda, postao je prvi, bivši zatvorenik u Velikoj Britaniji koji je postao zatvorski sveštenik, u istom zatvoru u kojem je nekada bio zatvoren.

Velečasni Leri Harvi, star 57 godina, živeo je život zločinca i učestvovao u više od 200 tuča. Svoj život je preobrazio okrenuvši se molitvi nakon što su njegovu ćerku Džoan, koja je tada imala 18 godina, doktori vratili u život nakon hitne operacije. Oženjeni otac petoro dece, iz Bristola, osuđen je za 27 zločina (od krađa do napada) počinjenih u tri decenije i proveo je godinu dana služeći na institutu za mlade delikvente i na HMP-u Bristol.

Ali, nakon što je pohađao teološki kurs i postao sertifikovani kapelan, bivši amaterski bokser sada propoveda hiljadama zatvorenika, sa druge strane rešetaka. Leri, koji veruje da je njegovo loše ponašanje prouzrokovano zlostavljanjem u školskim danima, kaže: „Dobiti posao u HMP Bristol je kao da pljačkaš banaka postane bankarski menadžer u banci koju je opljačkao“.

“Mislio sam da neću imati šansu da budem zatvorski kapelan zbog mojih 27 presuda, ali nekim čudom bilo mi je dozvoljeno – jedini bivši zarobljenik u zemlji kome je dozvoljeno da to učini.” Kaže da ga mladi prestupnici slušaju jer je nekada bio ‘jedan od njih’ i gledajući njegov primer verovatno smatraju da je moguće krenuti ispočetka.

Leri je proveo više od 20 godina na uslovnim kaznama za razne prekršaje, uključujući krađu i nasilje. Otac petoro dece upoznao je svoju suprugu Su (58) nakon njegove prve kazne 1977. godine i oženio se njom nakon što je pušten. Su je bila uz njega sve vreme i par, koji je bio u braku 42 godine, sada ima šestoro unučadi.

Pričajući o iskustvu koje ga je navelo da se okrene Bogu, Leri je rekao: “Moja ćerka, Džoana, otišla je u bolnicu zbog lakše operacije na laktu i dok su ona i moja supruga bile u bolnici u kafiću, čovek je došao i rekao Džoani: “Osećam se kao da želim da se molim za vas”. “Delovalo mi je čudno ali lepo i više nisam razmišljao o tome, sve do sledećeg dana kada sam stigao kući i kada je telefon zazvonio. Moja žena je vrištala: "Džoana je prestala da diše!”

"Pokušavali su da je ožive. Moj svet se raspao. Ne znam šta me je obuzelo, ali sam se molio i plakao celim putem do bolnice".

"Kada sam stigao doktori su mi rekli da su uspeli da je ožive. Nikada se nisam osećao lakše".

Leri kaže da se sve to promenilo nakon što se sprijateljio sa čovekom koji se molio za njegovu porodicu u kapeli: „Ćaskali smo i on me je zamolio da dođem ujutru u lokalnu crkvu. Ostalo je istorija“.

Nakon što je odlučio da preokrene svoj život iz korena, Leri je krenuo na teološki kurs kako bi mogao da dobije dozvolu da bude sertifikovani kapelan.

Kurir.rs/Metro.co.uk

Foto: Screenshot

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...