FEJBUKOVA KRIPTOVALUTA ĆE UNIŠTITI SVET: Šok upozorenje nekadašnjeg ortaka Marka Zakerberga! Bankari ne shvataju opasnost!
Foto: Profimedia

libra dolazi

FEJBUKOVA KRIPTOVALUTA ĆE UNIŠTITI SVET: Šok upozorenje nekadašnjeg ortaka Marka Zakerberga! Bankari ne shvataju opasnost!

Planeta -

Fejsbukova kriptovaluta libra preneće veći deo kontrole nad monetarnom politikom sa centralnik banka na privatne kompanije, upozorio je u petak za FT suosnivač kompanije Kris Hjus.

“Ako globalni regulatori odmah nešto ne preduzmu, uskoro bi moglo biti prekasno”, naglasio je Hjus u autorskom prilogu objavljenom u FT-u.

Korporacije koje budu nadgledale novu valutu, nadrediće svoje privatne interese – dobit i uticaj – javnom interesu, upozorio je on.

U Fejsbuku nisu odmah odgovorili na zahtev Rojtersa za komentar tih tvrdnji.

Taj div u segmentu društvenih medija je u utorak objavio da planira da lansira kriptovalutu libru, udružujući snage s 28 partnera u projektu Libra Association sa sedištem u Ženevi, koji će upravljati novim digitalnim novcem, planiranim za prvu polovinu iduće godine.

Hjuz, bivši cimer izvršnog direktora Fejsbuka Marka Zakerberga, pozvao je početkom maja u komentaru za Njujork Tajms na podelu kompanije na tri dela, što su u Fejsbuku odbili.

Guverner britanske centralne banke Mark Kerni tvrdi u razgovoru za BBC da će vodeće centralne banke u svetu i regulatori direktno nadzirati novu Fejsbukovu valutu i sistem plaćanja kako bi bila sigurna i kako ne bi postojala mogućnost pranja novca ili finansiranja terorizma.

“Ili će biti sigurna, ili neće ni biti uvedena. Mi, FED (američka centralna banka), sve vodeće cenralne banke u svetu i regulatori, direktno ćemo je nadzirati”, naglasio je kerni.

Francuska je u međuvremenu najavila osnivanje radne grupe u sklopu G7 koja će se baviti projektima lansiranja digitalnih valuta, uključujući Fejsbukovu libru.

Na čelu grupe će biti član nadzornog odbora Evropske centralne banke Benoa Ker, izjavio je danas guverner francuske centralne banke Francoa Viler de Galau.

Guverner nemačkor Bundesbankr Jens Vidman upozorio je danas da bi virtualne valute mogle potkopati klasične banke ako postanu jaka alternativa bankarskim depozitima u konvencionalnim valutama.

"Mogle bi potkopati prikupljanje depozita i njihove poslovne modele", pojasnio je Vidman. "To bi, pak, moglo da poremeti transakcijsko bankarstvo i posredovanje na finansijskim tržištima", dodao je on.

Kurir.rs/Index.hr

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track