AMERIKA JE BILA NA KORAK DO SVOG ČERNOBILJA: Gorivo na nuklearnoj raketi je eksplodiralo, samo ČUDO SPREČILO KATASTROFU (VIDEO)
Foto: Profimedia

istorija

AMERIKA JE BILA NA KORAK DO SVOG ČERNOBILJA: Gorivo na nuklearnoj raketi je eksplodiralo, samo ČUDO SPREČILO KATASTROFU (VIDEO)

Planeta -

Emitovanje mini serije Černobilj, podstako je niz novih pitanja o bezbednosti svetskog nuklearnog arsenala. Sigurnost tih nuklearnih reaktora čija je namena stvaranje energije postaje važno pitanje, ali važno je znati da takve elektrane nisu jedine lokacije na kojima se nalazi nuklearna energija.

Američko ministarstvo odbrane tako ima 'zalihu' od oko 4000 bojevih glava. Nezgode s ovim oružjem za masovno uništenje opisuju se kao incidenti Broken Arrow (Slomljena strela). SAD je službeno imao 32 takva incidenta koja su se dogodila najčešće prilikom transporta tih oružja s jedne na drugu lokaciju.

Ni jedan od njih nije izazvao veliku nesreću, posebno ne neku černobiljskih razmera. Dve su bačene u Severnoj Karolini 1961. godine i tako su ostavile svog traga u istoriji. Ali takvih zapisa nije bilo za nesreću koja se dogodila 1980. godine i u kojoj je eksplodiralo lansirno vozilo Titan II noseći termonuklearni reaktor koji je u blizini Damaska u Arkanzasu, piše Popular Mechanics.

Ovaj incident kao i onaj iz 1961. godine poput Černobilja ostali su dokumentovani u filmu Command and Control, redatilja Roberta Kenera, zasnovani na knjizi Erika Šlosera. Taj film na najbolji način pokazuje kako priča o lažima i problemima u rukovanju s nuklearnim oružjem nije samo obeležje Sovjetskog saveza. 18. oktobra 1980. godine rutinsko održavanje na Titanu II krenulo je loše.

Propellant Transfer System (PTS) tim radio je na vozilu pod nadzorom američkih vazdušnih snaga. Upotrebom pogrešnog alata, umesto ključa su upotrebili čegrtaljku, i nakon problema s utičnicom,došlo je do bušenja rezervoara goriva prvog stepena. Pokušaji stabilizacije nisu uspeli, a kasnije tokom večeri je eksplodirala, pri čemu su poginula dvojica muškaraca. Jedan od njih Dejvid Livingston, preminuo je 12 sati kasnije. Bojeva glava pronađena je kasnije na nekom polju.

Niz razlika postoji između Damaska i Černobilja. Poštovala je komandna odgovornost odgovornost i razni protokoli, iako je onaj kojem se dogodilo da je ispustio određenu utičnicu, teško izgovorio šta se zapravo dogodilo. Možda svi ti protokoli nisu mogli sprečiti eksploziju, ali su držali bojevu glavu pod kontrolom.

Upravo iz filma Command and Control sasvim je jasno da SAD sa naučnicima u Černobilju deli puno više nego što bi mnogi priznali. Posebno na području kulture laganja, koja je vidljiva iz pokušaja SAD-a da sakrije istinu o onome što se dogodilo u Damasku, ali i u ostalih nesreća. Što se tiče donošenja finalnih odluka u Damasku, dokumentarac prikazuje kako strategija komande donosi odluke s vrlo malo razumevanja onog što se događa na tlu, a upravo te odluke dovele su do Livingstonove smrti.

Kurir.rs/Express.hr

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track