Najnovije vesti

KAKO JE ERGOGAN IZGUBIO ISTANBUL POSLE ČETVRT VEKA: Iako je i najmoćniji čovek Turske govorio da ko dobje grad na Bosforu dobija državu, još je rano za slavlje njegovih protivnika!
Foto: EPA / Erdem Sahin

priznao volju naroda

KAKO JE ERGOGAN IZGUBIO ISTANBUL POSLE ČETVRT VEKA: Iako je i najmoćniji čovek Turske govorio da ko dobje grad na Bosforu dobija državu, još je rano za slavlje njegovih protivnika!

Planeta

Redžep Tajip Erdogan, nekadašnji gradonačelnik Istanbula, aktuelni predsednik Turske i posle oca turske države Mustafe Kemala Ataturka, bez sumnje, najmoćniji Turčin koji je šetao gradom na Bosforu u moderno doba, primoran je da prizna gubitak izborne trke u metropoli od 15 miliona ljudi, doduše iz drugog pokušaja.

Uoči prvog glasanja za gradonačelnika Istanbula, održanog početkom proleća zajedno sa drugim lokalnim izborima u Turskoj, nije bilo baš previše onih koji bi se kladili da će u istanbulskoj gradskoj vlasti, nakon četvrt veka, doći do prve velike promene.

 

Erdogan je na mitinzima isticao da "onaj ko pobedi u Istanbulu, taj pobeđuje u Turskoj", što je drugim rečima značilo da taj grad ne sme da "padne".

 

Ipak, usledilo je proglašenje pobede Ekrema Imamoglua iz opozicione Republikanske narodne partije (ĆP) nad bivšim premijerom i kandidatom Erdoganove Partije pravde i razvoja (AKP) Binalijem Jildirimom, ali razlika od 13.000 glasova nije po oceni turskog predsednika bila validna, pa je prvo gradonačelnikovanje Imamoglua potrajalo svega oko tri nedelje, nakon čega su za početak leta raspisani novi izbori.

foto: AP / Emrah Gurel

Verovatno suočen sa predizbornim anketama koje su najavljivale novi trjumf Imamoglua nad Jildirimom, Erdogan je u danima uoči novog glasanja sa fatalističkih prešao na umerenije izjave poput one da će "istanbulski glasači doneti najtačniju odluku za grad".

 

Kada je usledila nova pobeda opozicionog kandidata, ovoga puta uz razliku od oko 800.000 glasova, Erdogan se juče oglasio na Tviteru porukom da je "volja naroda iskazana još jednom" i čestitao pobedu Imamogluu, ali uz naglašavanje da se radi o "nezvaničnim rezultatima".

foto: AP / Onur Gunay / Imamoglu Media team

Na ulice Istanbula sinoć su izašle desetine hiljada pristalica 49-godišnjeg bivšeg biznismena koji su slavili "drugi mandat" Imamoglua.

 

On je u pobedničkom govoru poručio da ishod jučerašnjih izbora predstavlja "novi početak" kako za grad, tako i za zemlju.

 

"Mi okrećemo novu stranicu u Istanbulu. Na ovoj novoj stranici biće pravda, jednakost, ljubav" kazao je Imamoglu.

 

On je imao i poruku za 16 godina starijeg šefa turske države.

foto: AP / Onur Gunay / Imamoglu Media team

"Gospodine predsedniče, spreman sam da radim u saglasju sa vama", rekao je novi gradonačelnik Istanbula.

 

Prema oceni BBC, nakon ovog izbornog poraza "lešinari već kruže tražeći Erdogana, njegov prethodnik na funkciji predsednika sprema se za pokretanje odmetničke stranke, kao i njegov bivši premijer", što će "oslabiti podršku predsednikovoj sada već opadajućoj glasačkoj bazi".

 

"Šaputanja o početku predsednikovog kraja sada će postajati sve glasnija. Ali, čak i ukoliko se to dogodi - a niko ovde ne potcenjuje njegovu sposodnost da se vrati na noge - poništavanje četvrt veka erdoganizma potrajalo bi mnogo duže", naveo je BBC. 

 

Ili, kako je to napisao kolumnista provladinog lista "Dejli sabah" Haki Odžal, "na kraju krajeva, predsednik Erdogan i nije bio kandidat na ovim izborima".

 

Kurir.rs / Tanjug

Foto: EPA / Erdem Sahin

 

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...