Ben Ali osuđen u odsustvu na doživotnu kaznu

bivši predsednik u arabiji

Ben Ali osuđen u odsustvu na doživotnu kaznu

Planeta -
Bivši ministar unutrašnjih poslova Rafik Belhaj Kačem osuđen je na 15 godina zatvora, a šef bezbednosne službe Ali Serijati na 20 godina zatvora

TUNIS - Sud u Tunisu osudio je danas u odsustvu svrgnutog predsednika Zine al-Abidin Ben Alija na doživotnu kaznu zatvora, a njegove šefove bezbednosti na zatvorske kazne u trajanju do 20 godina, zbog ubistva demonstranata tokom pobune kojom je započeto "arapsko proleće".

Bivši ministar unutrašnjih poslova Rafik Belhaj Kačem osuđen je na 15 godina zatvora, a šef bezbednosne službe Ali Serijati na 20 godina zatvora, javio je Rojters. Kazne Ben Alijevim šefovima bezbednosti izrečene su zbog ubistva demonstranata u prestonici Tunisu i gradovima Sus, Nabeul, Bizerta i Zaguan, kada je pobuna počela da se širi zemljom početkom prošle godine.

Ben Ali je, zajedno sa porodicom, pobegao u Saudijsku Arabiju. Zbog ubistava demonstranata, do sada je na zatvorske kazne od pet do 20 godina osuđeno ukupno 40 tuniskih zvaničnika. Svrgnuti lider Tunisa, protiv koga se vode brojni sudski procesi, osuđen je sredinom juna pred vojnim sudom u gradu Kefu na kaznu doživotnog zatvora zbog uloge u krvavom suzbijanju prošlogodišnje pobune. Ben Ali je prošle godine osuđen i na više od 66 godina zatvora na osnovu niza drugih optužbi, uključujući nedozvoljenu trgovinu i proneveru.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track