Najnovije vesti

ARHEOLOZI U ŠOKU! PRONAŠLI DRVENU RUKU U BUNARU: Stara je 2.000 godina, tajna je u radioaktivnoj materiji! (FOTO)
Foto: Profimedia

neverovatno otkriće

ARHEOLOZI U ŠOKU! PRONAŠLI DRVENU RUKU U BUNARU: Stara je 2.000 godina, tajna je u radioaktivnoj materiji! (FOTO)

Planeta

Arheolozi su pronašli misterioznu drvenu ruku staru 2.000 godina na dnu drevnog rimskog bunara u Engleskoj, koja je možda bila postavljena tu kao ponuda bogovima.

Ruka je otkrivena u parku Vart, u Raundsu, Northemptonširu. Arheolozi su bili iznenađeni koliko je ruka dobro očuvana, što ukazuje na to da je možda bila od većeg značaja, piše Fox News.

Arheološki stručnjak za drvo Majkl Bamfort je u svom izveštaju napisao da je ruka "fino izrezbarena od jedne grane, koja koristi prirodno zakrivljenje kako bi formirala lakat, i vrlo je dobro napravljena, jer na njegovoj površini nisu vidljivi tragovi alata".

Bamfort je takođe primetio da je ruka "relativno vitka i graciozna" i možda je predstavljala ruku sitne odrasle osobe ili adolescenta.

"Zanimljivo je da gornji kraj objekta nema nikakvih tragova povezivanja, ili drugih metoda koje bi se mogle koristiti za pričvršćivanje ruke na veću skulpturu", dodaje se u izjavi.

"Stoga, čini se verovatnim da je to bio samo taj specifičan deo tela, koji je predstavljen i izdvojen kao neka vrsta votivnog dara", kaže Bamfort.

On i njegov tim bili su iznenađeni što je ruka bila u takvom dobrom stanju, ne samo zato što je radioaktivni ugljenik pokazao da potiče z perioda od 86. do 240. godine naše ere, već i zato što je bunar bio pun vode.

Međutim, unutra je nedostajalo kiseonika, što je možda doprinelo tome da se ruka očuva, izveštava San.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto ilustracija: Profimedia)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...