Najnovije vesti

IRAN ODGOVARA VAŠINGTONU NA SANKCIJE: Trampova vlada je na putu da uništi sve međunarodne mehanizme za očuvanje svetskog mira! Potpuno su zatvorili diplomatski put između naše 2 zemlje
Foto: EPA / Mike Theiler / Pool

ugrožen svetski mir

IRAN ODGOVARA VAŠINGTONU NA SANKCIJE: Trampova vlada je na putu da uništi sve međunarodne mehanizme za očuvanje svetskog mira! Potpuno su zatvorili diplomatski put između naše 2 zemlje

Planeta

Iran je saopštio da su SAD uvođenjem novih sankcija najvišim iranskim zvaničnicima odlučile da "za stalno" zatvore diplomatski put između Vašingtona i Teherana.

"Uvođenje beskorisnih sankcija iranskom vrhovnom lideru i šefu diplomatije predstavlja stalno zatvaranje puta diplomatije s na sve spremnom vladom Donalda Trampa. Trampova vlada je na putu da uništi sve međunarodne mehanizme namenjene očuvanju svetskog mira i bezbednosti", naveo je na Tviteru Abas Musavi, portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova.

Iran i SAD nemaju diplomatske odnose od 1980. godine.

Muhamed Džavad Zarif
Muhamed Džavad Zariffoto: AP / Emrah Gurel

SAD su uvele nove "oštre" sankcije, a na meti su se našli i vrhovni iranski lider, ajatolah Ali Hamenei, i više komandanata elitne Revolucionarne garde.

Tramp, koji optužuje Iran da želi da napravi nuklearno oružje i da je "sponzor terorizma", potpisao je ukaz koji bi trebalo da spreči "vrhovnog vođu, njegov tim i druge iz njegovog bliskog okruženja da pristupe osnovnim finansijskim sredstvima".

Američki ministar finansija Stiven Mnučin je najavio je da će se ove nedelje na listi sankcionisanih naći i iranski ministar spoljnih poslova Muhamed Džavad Zarif.

Mnučin je izjavio da će SAD zamrznuti "milijarde dolara".

Iran je odgovorio u UN, pozivajući Vašington da prekine "vojni avanturizam" i "ekonomski rat" uz ocenu da nema pogodne "klime" za razgovore sa SAD.

Kurir.rs/Beta Foto: EPA

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...