Najnovije vesti

STRUČNJAK IZ BIH POMOGAO TURSKOM OPOZICIONARU DA OSVOJI ISTANBUL I OTKRIVA Erdoganu nije pomogla kontrola medija i šamaranje opozicije: Evo šta je presudilo! (VIDEO)
Foto: AP

jasno

STRUČNJAK IZ BIH POMOGAO TURSKOM OPOZICIONARU DA OSVOJI ISTANBUL I OTKRIVA Erdoganu nije pomogla kontrola medija i šamaranje opozicije: Evo šta je presudilo! (VIDEO)

Planeta

Najmoćniji čovjek Turske Redžep Tajip Erdogan, koji je govorio da “ko dobije grad na Bosforu, dobija i državu”, nakon četvrt veka izgubio je Istanbul.

Na ponovljenim izborima u najvećem turskom gradu kandidat Republikanske narodne partije (CHP) Ekrem Imamoglu (Imamoglu) prekjuče je ubedljivo u trci za gradonačelnika pobedio protivkandidata, bivšeg premijera Binalija Jildirima iz Erdoganove vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP). Erdoganu koji je političku karijeru počeo kao gradonačelnik Istanbula, poraz u njegovom rodnom gradu posebno je teško pao, ali preksinoć ga je ipak priznao.

 

Dok je na prvim izborima razlika iznosila samo 13.000 glasova, sada je ona u korist kandidata opozicije porasla na više od 777.000 glasova, odnosno povećala se za skoro 14 puta.

Emir Mujačić,diplomirani inžinjer elektrotehnike, poreklom iz Trebinja, radio je u Imamoluovoj kampanji i javio se ekskluzivno za Avaz da rezimira šta je presudilo ovakvom rezultatu. Mujačić trenutno živi i radi na Floridi. Aktivno je kao IT stručnjak u Istanbulu učestvovao na prvim izborima u kampanji kandidata CHP-a, a onda se vratio u Ameriku, odakle je kampanju Imamolua vodio putem socijalnih mreža.

 

Kako nam pojašnjava, kao socijaldemokrata u duši, nije mogao mirno posmatrati negativne posledice koje je po tursko društvo posljednjih godina ostavljao turski režim. Posebno kritički gleda na promene turskog ustava kojim je predsednik Erdogan sebi obezbedio takva ovlašćenja da može, kako kaže, s državom uraditi šta god hoće, bez ičije kontrole.

 

Mujačić rezimira šta je još koštalo Erdoana pada podrške glasača njegovoj partiji.

 

"U kampanji za predsednika Erdogan je obećao borbu protiv kriminala, inflacije, nepravde, efikasniju ekonomiju. Ali, već u prvim danima posle izbora inflacija se razbuktava, nezaposlenost raste, turskoj liri pada vrednost. Cene drastično rastu i narod počinje trpeti posledice. Cene krompira i luka se utrostručuju. Erdogan uvodi mere za stabilizaciju, ali ne ide", opisuje Mujačić.

Navodi i nepravednu kampanju koja je vođena za lokalne izbore, kada je, ističe on, više od 90 posto medija u Turskoj pod Erdoganovom kontrolom, vodilo njegovu propagandu.

 

"Sva opozicija je bila proglašena za izdajnike, doušnike i lopove. Ali, cene su do te mere bile skočile da je narod počeo shvatati jedinu istinu, a to je da se ne može živeti od onoga što se servira unutar medija", kaže Mujačić.

Podseća da je Erdoganova partija na izborima 31. marta prvo izgubila Antaliju, Mersin, Adanu, Ankaru. Ali, zbog gubitka Istanbula režim je u najvećem turskom gradu ponovio izbore.

 

Kurir.rs/Avaz
Foto: AP

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...