NEOBIČNO KAMENJE STIGLO JE DIREKTNO SA MESECA I ČEKALO POLA VEKA NA OVO: Naučnici rešili da otvore blago iz svemira koje se čuva u trezorima NASA daleko od očiju javnosti! (FOTO GALERIJA)
Foto: AP / Michael Wyke

geolozi na potezu

NEOBIČNO KAMENJE STIGLO JE DIREKTNO SA MESECA I ČEKALO POLA VEKA NA OVO: Naučnici rešili da otvore blago iz svemira koje se čuva u trezorima NASA daleko od očiju javnosti! (FOTO GALERIJA)

Planeta -

Trezori Svemirskog centara Džonson, nas jugu Hjustona u Teksasu, kriju blago koje je retko ko imao prilike da vidi, a pogotovo dodirne.

Laboratorija, u koju je većini sveta zabranjen ulaz, čuva na desetine kamenja sa Meseca koju su prikupili astronauti Apola pre pola veka.

foto: AP / Michael Wyke

Sad, po prvi put u nekoliko poslednjih decenija NASA otvara neke od ovih uzoraka i dozvoliće geolozima da na njima upotrebe najmodernije tehnologija 21. veka.

Ovo je i sjajan način da se obeleži 50. godišnjica od čovekovih prvih koraka na Mesecu.

"Reč je o nekoj vrsti slučajnosti što se ovo poklapa sa godišnjicom. To je dodatno uveličano i vešću da se vraćamo na Mesec", objasnio je Rajan Zeigler, kustos ovog centra.

foto: AP / Michael Wyke

Naime, nakon nekoliko decenija "tumaranja" po svemiru od Meseca do Marsa, koji je sledeća velika svemirska destinacija, NASA je najavila da će astronauti ponovo zakoračiti po površini Meseca do 2024. godine.

Iako je američki predsednik Donald Tramp kritikovao NASA program zbog ove odluke, napominjući da bi bilo bolje da se fokusiraju na Mars, uz opasku "Šta ćemo na Mesecu, tamo smo već bili", u agenciji je napravljen konsenzus da je upravo Mesec ključni poligon s obzirom na njegovu "blizinu kući" od 386.000 kilometara ili 2 do 3 dana putovanja.

foto: AP / Michael Wyke

Rajanov zadatak je da čuva ono što je prikupljeno tokom 12 šetnji po Mesecu između 1969. i 1972. godine, a reč je o ukupno 382 kilograma uzoraka stena sa ovog nebeskog tela. Takođe, on je tu i da osigura da naučnici dobiju najbolje moguće od uzoraka za svoje proučavanja.

Neki od uzoraka tla i komadići stena su vakumirani još na Mesecu i nikada nisu bili izloženi Zemljinoj atmosferi. Neki su zamrznuti ili su skladišteni u helijumskom okruženju i ostavljeni netaknuti. Osoblje laboratorije sada pokušava da otkrije kako je najbolje izvaditi uzorke iz cevi i kontejnera u kojima se čuvaju bez kontaminacije. Trenutno vežbaju sa lažnim uzorcima koji imitiraju lunarnu prašinu.

foto: AP / Michael Wyke

"U poređenju sa tehnologijoim iz vremena Apola, današnja radi sa daleko osetljivijim instrumentima. Danas možemo da uradimo više sa jednim miligramom nego što smo tada mogli sa gramom", objasnio je Rajan.

Laboratorija sa uzorcima sa Meseca ima dva trezora - jedan sa kamenje koje nije dirano još od Meseca, i drugi manji gde su uzorci koji su već istraživani.

1 / 12 Foto: AP / Michael Wyke

Oko 70 odsto nalazi se u trezoru gde su netaknuti uzorci mesečevog kamenja, a za čije otvaranje postoje dve kombinacoije i neophodno je da dva stručnjaka učestvuju u otključavanju. Oko 15 procenata se nalazi na čuvanju u Vajt Sendsu u Novom Meksiku. Ostatak se koristi za istraživanje ili izlaganje.

Kurir.rs / AP

Foto: AP / Michael Wyke

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track