TOPLOTNI TALAS IZ SAHARE PRŽI, OBORENI REKORDI U EVROPI: I na Alpima više od 30 stepeni, u Francuskoj nije bilo ovako vruće još od 1947! Pogledajte neverovatne fotografije! (FOTO, VIDEO)
Foto: EPA Alexandra Wey

NESNOSNO VRUĆE

TOPLOTNI TALAS IZ SAHARE PRŽI, OBORENI REKORDI U EVROPI: I na Alpima više od 30 stepeni, u Francuskoj nije bilo ovako vruće još od 1947! Pogledajte neverovatne fotografije! (FOTO, VIDEO)

Planeta -

U Nemačkoj, Poljskoj i Češkoj oboreni su rekordi u visini temperature vazduha, što se očekuje i u narednim danima. Metorolozi predviđaju da će danas u pojedinim državama, uključujući Francusku i Švajcarsku, temperatura biti iznad 40 Celzijusovih stepeni.

Vreli talas u Evropi izazvao je vazduh sa severa Afrike. U skoro celoj Francuskoj objavljeno je narandžasto upozorenje za visoku temperaturu.

Štutgart
Štutgartfoto: AP

Španske vlasti upozorile su na značajan rizik od šumskih požara u pojedinim delovima te zemlje.

Pamplona
Pamplonafoto: AP

U mestu Kohenu, u nemačkoj pokrajini Brandenburg, juče je izmerena temperatura od 38,6 stepeni, što je novi rekord u toj zemlji za jun.

Berlin
Berlinfoto: EPA

U Radžinu u Poljskoj zabeležena je rekordna temperatura vazduha od 38,2 stepena, a u Doksani u Češkoj bilo je 38,9 stepeni.

Berlin
Berlinfoto: EPA

U delovima Francuske i Švajcarske, takođe, je oboren rekord u visini temperature. Čak je i na Alpima temperatura na nekim mestima prelazila 30 stepeni.

1 / 4 Foto: EPA Alexandra Wey

U Francuskoj će škole biti zatvorene danas i sutra a u nekoliko gradova, uključujući Pariz i Lion, zabranjen je saobraćaj radi ograničenja zagađenja. Francuska Meteorološka služba saopštila je da je intenzitet vrućine bez presedana od 1947. godine kada su počela merenja.

1 / 8 Foto: AP

U Španiji je za danas i sutra najavljena rekordna temperatura viša od 39 stepeni u regionima Saragosa i Navara. Najviša temperatura očekuje se u petak, 28. juna, i to u 33 od 50 španskih provincija, a u Đironi bi živa u termometru mogla dostići i 44 stepena.

Kurir.rs/Agencija Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track