Najnovije vesti

NA BRODU NA KOM SU POHAPŠENI CRNOGORCI PRONAĐENO JOŠ 1,5 TONA KOKAINA: Ovo je najveća zaplena u poslednjih 230 godina! (VIDEO)
Foto: AP

iznenađenjima nikad kraja

NA BRODU NA KOM SU POHAPŠENI CRNOGORCI PRONAĐENO JOŠ 1,5 TONA KOKAINA: Ovo je najveća zaplena u poslednjih 230 godina! (VIDEO)

Planeta

Američki istražitelji su na brodu "MSC Gajan" pronašli još tonu i po kokaina. Na kraju pretresa utvrđeno je da je zaplenjeno ukupno 18 tona droge čija je vrednost procenjena na 1,3 milijarde dolara.

Prvog dana pretresa pronađeno je 16,5 tona kokaina i tada je uhapšeno šest članova posade, od kojih su čak četvorica iz Crne Gore.

foto: AP / Matt Rourke

Pronalaženje još tone i po kokaina usledilo je nakon saslušanja članova posade broda, koji su uglavnom iz Crne Gore.

foto: Profimedia

Jedan od direktora Carinske i granične kontrole SAD (CBP) Kejsi Darst potvrdila je da je ovo najveća zaplena narkotika u Americi u poslednjih 230 godina.

“Danas mogu zvanično da kažem da je CBP zaplenio istorijsku količinu kokaina u našoj 230 godina dugoj istoriji, sa težinom od 39.525 funti i uličnom vrednošću od oko 1,3 milijarde dolara”, rekla je.

Kejsi Darst
Kejsi Darstfoto: AP

Kada je na brodu otkriven kokain, tamošnji istražitelji odmah su uhapsili Crnogorca Ivana Đuraševića i Fonofavea Tijasagu, koji su radili na brodu. Oni su priznali da su tokom noći dobili nalog da sa 14 čamaca na brod pretovare džakove u kojima je bio kokain. Odmah zatim, uhapšeni su i Boško Marković (37), Aleksandar Kavaja (25) i Nenad Ilić (39) iz Crne Gore i Lauli Pulu.

Đurašević je priznao da je za ovaj posao trebalo da dobije 50.000 dolara u kriptovalutama. Pojasnio je da je brodskom dizalicom napunio kontejnere drogom, nakon čega ju je sakrio. Pomogao mu je Tijasaga, koji je takođe priznao da mu je za to obećana velika novčana naknada.

Jedan od zvaničnika DEA je saopštio da je brod krenuo iz Čilea u Evropu, da se zaustavljao u Peruu i na Bahamima pre nego što je stigao do Filadelfije.

Kurir.rs/CDM Foto: AP

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...