Najnovije vesti

NASA KREĆE U OSVAJANJE SATURNOVOG SATELITA: Misija bi mogla da otkrije kako je nastao život na Zemlji (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

u potrazi za mikroorganizmima

NASA KREĆE U OSVAJANJE SATURNOVOG SATELITA: Misija bi mogla da otkrije kako je nastao život na Zemlji (VIDEO)

Planeta

Američka svemirska agencija NASA uskoro će poslati bespilotnu letelicu "Dragonflaj" (Vilin konjic) na misiju istraživanja najvećeg Saturnovog meseca Titana.

Cilj ove misije je istraživanje više lokacija pogodnih za životni prostor.

Iz Nase kažu kako će dvostruki kvadkopter leteti s lokacije na lokaciju preko Titana, satelita s uslovima koji su slični onima na Zemlji pre četiri milijarde godina.

Ukoliko misija bude uspešna, mogla bi da pomogne u otkrivanju kako je život nastao na našoj planeti. Ovakva otkrića mogu ponuditi vredne uvide u potrazi za životom u svemiru.

Misija "Vilin konjic" deo je Nasinog konkurentnog programa "Nju frontirs" i ima za cilj da se shvati kako je hemija ustupila mesto biologiji.

Naučnici su odavno smatrali satelit Titan atraktivnim mestom za proučavanje. Mnogi misle kako bi on mogao da podrži život mikroorganizama.

Titanovim pejzažom dominiraju peščane dine i vodeni putevi sastavljeni od ugljovodonik, tečnog metana i etana. Njegova površina je sastavljena od vodenog leda, zamrznuta kao tvrda stena. Ispod kore se skriva rezervoar tekuće vode za koju astrofizičari smatraju da je iste temperature kao i voda u plićaku Tihog okeana.

Titan se organski sastoji od kompleksnih molekula koje mogu biti, u najmanju ruku, preteča vanzemaljske biologije. Stoga je Titan odavno predmet fascinacije astrofizičara.

Kurir.rs/Klix.ba Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...