OVO MUČI LIDERE 20 NAJMOĆNIJIH ZEMALJA: Na samitu G20 glavna tema je ovaj RAT!
Foto: EPA

ekonomski problemi

OVO MUČI LIDERE 20 NAJMOĆNIJIH ZEMALJA: Na samitu G20 glavna tema je ovaj RAT!

Planeta -

Brojni lideri 20 najvećih ekonomija sveta izrazili su danas zabrinutost zbog trgovinskih tenzija i rizika koje one predstavljaju za globalni rast, dok su oko ključnih pitanja, kao što je reforma Svetske trgovinske organizacije (STO), imali oštro suprotstavljene stavove, kažu članovi iz japanske i ruske delegacije.

Žestok američko-kineski trgovinski rat i znaci usporavanja globalne ekonomije dominatne su teme na dvodnevnom samitu Grupe 20 (G20) koji je počeo danas u Osaki, u zapadnom Japanu, sednicom o svetskoj ekonomiji i trgovini, izveštava Rojters.

Jasutoši Nišimura, zamenik generalnog sekretara japanske vlade, koji je učestvovao na sednici, rekao je da su čelnici G20 razgovarali o načinima za rešvanje zajedničkih izazova, kao što su unapređenje slobodne trgovine i pokretanje zastalih pregovora o reformi STO-a.

"Prisutni su negativni rizici po globalnu ekonomiju jer trgovinske tenzije eskaliraju. U tom kontekstu, lideri G20 složili su se oko potrebe da grupa podstakne globalni rast", rekao je Nišimura novinarima nakon sednice.

To je minimum oko koga su mogli da se dogovore, jer politika predsednika SAD Donalda Trampa "Amerika na prvom mestu" i averzija prema multilateralizmu stavljaju na probu solidarnost G20, ocenjuje britanska agencija.

Ruski ministar ekonomije Maksim Oreškin rekao je novinarima da među članovima G20 nema zajedničkog stava oko pitanja kako reformisati STO.

Lideri G20, takođe, teško nalaze zajednički jezik i o pitanjima kao što su informaciona bezbednost, klimatske promene i migracije, rekla je Svetlana Lukaš, članica ruske delegacije.

"Trenutno je u toku rad na konačnim dokumentima (G20) i to ne ide lako", navela je ona. Dodala je, međutim, da će verovatno biti potpisan završni kominike G20, kao i drugi dokumenti koji se odnose na agendu, koja bi mogla da bude "više političkog formata".

Japan, kao predsedavajući ovogodišnjih sastanaka G20, nastoji da ublaži razlike u stavovima među članicama G20 o različitim temama, a naročito o trgovini - ali sa malim uspehom, ocenjuje Rojters.

Francuski predsednik Emanuel Makron je, takođe, najavio da njegova zemlja neće potpisati kominike G20 u kom se ne pominje Pariski sporazum o klimatskim promenama.

Japanski mediji su izvestili da Tokio, koji zajedno sa partnerima iz G20 radi na tekstu završnog kominikera, pokušava da nađe kompromisno rešenje za formulisanje problematičnog trgovinskog pitanja, koje bi pozivalo na "unapređenje slobodne trgovine" radi postizanja snažnog globalnog rasta, prenosi britanska agencija.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: EPA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja