KINA NE PRIZNAJE NOVE AMERIČKE SANKCIJE PROTIV DRŽAVA KOJE KUPUJU IRANSKU NAFTU: Ne prihvatamo ovu politiku nulte tolerancije SAD
Foto: EPA/THOMAS PETER / POOL

otpor

KINA NE PRIZNAJE NOVE AMERIČKE SANKCIJE PROTIV DRŽAVA KOJE KUPUJU IRANSKU NAFTU: Ne prihvatamo ovu politiku nulte tolerancije SAD

Planeta -

Kina ne priznaje sankcije koje su SAD uvele zemljama koje uvoze iransku naftu, izjavio je danas kineski izaslanik za pregovore o očuvanju nuklearnog sporazuma sa Iranom Fu Cong.

On je, ipak, bio rezervisan kada su ga novinari upitali da li je Kina spremna da se suprotstavi sankcijama SAD i kupi iransku naftu, prenosi Rojters.

"Odbacujemo jednostrano nametanje sankcija, za nas je važna energetska sigurnost", rekao je Cong, generalni direktor odeljenja za kontrolu naoružanja kineskog Ministarstva spoljnih poslova za novinare nakon razgovora.

"Mi ne prihvatamo ovu politiku nulte tolerancije Sjedinjenih Država", odgovorio je on kada je upitan da li će Kina kupiti iransku naftu.

Sjedinjene Države će sankcionisati svaku zemlju koja uvozi iransku naftu i trenutno nema izuzeća, izjavio je danas specijalni izaslanik SAD za Iran Brajan Huk.

"Sankcionisaćemo svaki uvoz iranske nafte. Trenutno na snazi ne postoje izuzeća", rekao je Huk novinarima u Londonu u odgovoru na pitanje o prodaji iranske nafte po Aziji, a prenosi agencija Rojters.

Huk je dodao da će SAD pregledati izveštaje o nafti koja iz Irana ide put Kine, i ponovio da će SAD "sankcionisati svaku nezakonitu kupovinu iranske nafte".

Američki predsednik Donald Tramp je u ponedeljak potpisao ukaz kojim se uvode "teške sankcije" iranskom vrhovnom vođi ajatolahu Aliju Hamneiju i visokim iranskim zvaničnicima, u nastojanju da pojača pritisak na zvanični Teheran nakon iranskog obaranja američkog drona prošle nedelje.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: EPA/THOMAS PETER / POOL)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track