Najnovije vesti

AKO UHVATIMO OVAJ ASTEROID SVI SMO MLIJARDERI: Svemirska Ali Babina pećina se nalazi između Jupitera i Marsa (VIDEO)
Foto: Printscreen NASA

bruka

AKO UHVATIMO OVAJ ASTEROID SVI SMO MLIJARDERI: Svemirska Ali Babina pećina se nalazi između Jupitera i Marsa (VIDEO)

Planeta

Iako je poreklo zlata i dalje misterija, naučnici su otkrili asteroid koji sadrži dovoljno vrednih metala koji bi teoretski svakoj osobi na Zemlji doneli blizu bilion dolara.

U pitanju je asteroid Psyche 16 koji se nalazi između Marsa i Jupitera, a koji sadrži ogromne količine zlata, gvožđa i nikla. Sada je na naučnicima da svoje otkriće i dokažu, a američka svemirska agencija NASA planira da započne taj proces 2022. godine.

Međutim, prenosi RT, postavlja se pitanje da li može da se iskoristi zlato iz svemira.

Profesor Džon Zarnecki, predsednik Kraljevskog astronomskog udruženja, procenjuje da bi bilo potrebno 25 godina za dokazivanje koncepta, a 50 godina za početak komercijalne proizvodnje. Naravno, to zavisi od dve ključne stvari, ekonomske isplativosti i napretka svemirske tehnologije.

Takođe, mnoge svetske sile bi želele da se "dokopaju" zlatnog asteroida, a Kina definitivno planira da u tome dominira.

Mič Hanter Skulion, osnivač britanske kompanije za rudarenje na asteroidima (Asteroid Mining Company), za BBC je rekao da je ovo definitivno naredni industrijski "bum".

"Kada uspostavite infrastrukturu, onda su mogućnosti gotovo beskonačne. Oni koji budu dovoljno hrabri da prihvate izazov koji se odnosi na asteroide zaradiće astronomsku količinu novca", rekao je on.

"Ono što radimo na Zemlji je sada impresivno, ali je i potraga za zlatom u svemiru samo stvar infrastrukture. Vremenom ćemo doći i do toga", kazao je Skot Mur, direktor kompanije "Jurosan majning" (EuroSun Mining).

Postoje asteroidi koji prolaze blizu Zemlje i koji bi mogli da budu i "gurnuti" u orbitu kako bi iz njih mogli da se uzvuku voda i drugi elementi. Takođe, tu je i Mesec koji sadrži resurse zlata i platine.

Iako rudarenje zahteva gravitaciju koja je šest puta veća na Zemlji nego na Mesecu, naučnici tvrde da je ipak dovoljna za uspešno obavljanje procesa.

Danas već postoji globalno tržište za rudarenje asteroida, a procenjuje se da će do 2025. godine biti vrednije od 3,8 milijardi dolara.

Globalna svemirska ekonomija danas vredi oko 350 milijardi dolara, a do 2040. godine će ta vrednost biti povećana na 2,4 biliona dolara.

Kurir.rs/RT Foto: Printscreen NASA

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...