NJEGOVIM ORUŽJEM ISLAMISTI KOSE PO EVROPI: Nove činjenice o Adisu Abazu, državljaninu BiH uhapšenom u Drezdenu!  Francuzi mu presekli švercerske kanale, ali je on uspeo da naoruža teroriste!
Foto: EPA / Clemens Bilan, Interpol

kriminal

NJEGOVIM ORUŽJEM ISLAMISTI KOSE PO EVROPI: Nove činjenice o Adisu Abazu, državljaninu BiH uhapšenom u Drezdenu! Francuzi mu presekli švercerske kanale, ali je on uspeo da naoruža teroriste!

Planeta -

Vest o hapšenju državljanina BiH u Nemačkoj zbog povezanosti s terorističkim napadom u Parizu 2015. godine, odjeknula je u celom regionu. U napadu koji se tada desio u glavnom gradu Francuske brutalno je likvidirano 150, a povređeno oko 300 ljudi.

Prema izveštajima nemačkih medija, u Drezdenu je uhapšen Zeničanin Adis Abaz (39) po Interpolovoj poternici iz Belgije. Tužilaštvo u Drezdenu saopštilo je da je njegovo hapšenje usledilo u okviru istrage protiv dvojice bh. državljana u čijem je automobilu pronađeno 17 ručnih bombi.

Njihov "mercedes ML32" bio je parkiran u ulici Bajern u februaru ove godine pa su uhapšeni za krivično delo protiv zakona o kontroli ratnog oružja.

"Belgijske vlasti izdale su evropski nalog za Abazovo hapšenje zbog podsticanja terorističke organizacije povezane s terorističkim napadima, uključujući i napad na koncertnu dvoranu „Bataklan“ 13. novembra 2015. godine u Parizu", saopšteno je iz nemačke policije i tužilaštva u Drezdenu.

foto: Interpol

Ali, priča o uhapšenom Abazu ustvari je komplikovanija nego što se čini. On je, kako se saznaje, dugogodišnji švercer oružja, koji je sarađivao s teroristima već duži period. Prema takođe nezvaničnim informacijama sigurnosnih agencija, on je pre pet godina prodao teroristima povezanim sa ID kalašnjikove i municiju.

Upravo je na jednoj od tih pušaka koje je Abaz prodao, a koja je korišćena u stravičnom zločinu, pronađen i Abazov otisak. Fizički nije bio prisutan u vreme napada u Parizu, jer se tada nalazio u BiH, ali je teroristima prodao oružje.

Abaz je dobro poznat brojnim policijskih i obaveštajnim agencijama evropskih zemalja. Ranije je povezivan s belgijskim i hrvatskim državljaninom Nicolasom Grbešom, koga je BiH u decembru prošle godine uhapsila i izručila Belgiji. I Grbeša, takođe švercer oružja, dovođen je u vezu sa islamistima koji su 2016. izveli napad na aerodromu u Briselu. Istražitelji su zaključili da je dvojac Abaz - Grbeša godinama sarađivao na švercu naoružanja.

Ali, Abaz nije nepoznat ni BiH agencijama, u kojima ima arhiviran podebeo kriminalni dosje. Prvo je 2011. osuđen u Sudu BiH na dve i po godine robije zbog krijumčarenja droge i vojne opreme, da bi prošle godine bio hapšen zbog krijumčarenja oružja u Sloveniju.

Početkom ove godine protiv njega je podignuta optužnica za krivično delo neovlaštenog prometa opojnih droga, ali je on, kako saznajemo, u novembru prošle godine pobegao iz BiH i krio se u iznajmljenom stanu u Nemačkoj.

Abaz slovi za jednog od ključnih švercera naoružanja koje je iz BiH išlo preko Hrvatske i Slovenije u zemlje Evropske unije. Istražitelji su sklopili mozaik kada je utvrđeno da su puške korištene u napadu u Parizu s prostora BiH i Hrvatske. Iako su prije šest godina francuske snage sigurnosti presekle ovaj lanac trgovine oružjem, Abaz je ipak prebacio robu u ruke terorista.

Abaz je dve godine bio nedostupan i pravosuđu Belgije, koje ga je zajedno s Grbešom povezivalo s trgovinom naoružanjem i napadačima na briselski aerodrom.

On je, prema navodima policijskih agencija, imao i razgranatu mrežu šverca oružja u Sloveniju, zbog čega je hapšen prošle godine. Nemačko pravosuđe navodi da se on nalazi u pritvoru i da čeka izručenje Belgiji.

Abazov advokat Senad Kreho kazao je juče da se protiv njegovog klijenta vode dve istrage, za trgovinu oružjem i šverc narkotika.

"U prvom predmetu na granici su u vozilu zaplenjene automatske puške koje su trebale biti otpremljene u Sloveniju. Abaz tada nije uhapšen, jer je druga osoba vozila automobil, ali je osumnjičen za to delo. U drugom postupku tereti se za trgovinu heroinom i marihuanom. Ni za jedno delo za sada nije podignuta optužnica. Mi imamo osnova da tražimo njegovo izručenje po osnovu konvencija", pojasnio je Kreho.

Kurir.rs/Avaz

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track