ERDOGAN UVERAVA PUTINA: Neće biti nikakvog odlaganja isporuke S-400!
Foto: EPA

amerika negoduje

ERDOGAN UVERAVA PUTINA: Neće biti nikakvog odlaganja isporuke S-400!

Planeta -

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan sastao se sa Vladimirom Putinom na marginama samita G20 u Osaki i tom prilikom uverio ruskog predsednika da neće biti nikakvog odlaganja isporuke ruskih protivvazdušnih sistema S-400.

"Nastavljamo da pratimo proces isporuke S-400 i skladu sa postignutim dogovorom. Želim da ocenim da je to za nas ključna stvar, pre svega za našu saradnju po pitanju zajedničke proizvodnje raketa, uključujući i predaju tehnologije. Koliko ja razumem, po tom pitanju nema nikakvih odlaganja“, rekao je Erdogan.

Inače, po tom pitanju je američki predsednik Donald Tramp izrazio zabrinutost tokom susreta sa Erdoganom, takođe na marginama samita, rekavši mu da bi Turska, umesto kupovine takvog sistema, trebalo da sarađuje sa SAD na takav način kako bi se dodatno jačala odbrana Severnoatlantske alijanse.

"Bezuslovno to je problem, veoma složen problem“, rekao je Tramp Erdoganu.

Podsetimo, prethodno su SAD saopštile da Turska neće od Amerike dobiti avione F-35 ukoliko realizuje kupovinu ruskih PVO sistema S-400. Pored toga, Vašington je zapretio i uvođenjem sankcija Ankari uz obrazloženje da ruski PVO sistemi nisu kompatibilni sa sistemima NATO-a.

Inače, prvi kontingent ruskih S-400 u Tursku bi, prema planu, trebalo da stigne već u julu ove godine.

Kurir.rs/Sputnjik Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track