TRAMP PREBACIO ERDOGANU: Bolje bi vam bilo da jačate NATO, a ne da kupujete S-400! (VIDEO)
Foto: EPA

amerika zabrinuta zbog ove isporuke

TRAMP PREBACIO ERDOGANU: Bolje bi vam bilo da jačate NATO, a ne da kupujete S-400! (VIDEO)

Planeta -

Američki lider Donald Tramp sastao se na marginama samita G20 u Osaki sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom i tom prilikom izrazio zabrinutost zbog odluke Ankare da od Moskve kupi protivvazdušni raketni kompleks S-400.

Kako je saopštila Bela kuća, Tramp je rekao da bi Turska, umesto kupovine takvog sistema, trebalo da sarađuje sa SAD na takav način kako bi se dodatno jačala odbrana Severnoatlantske alijanse.

foto: EPA

"Predsednik je izrazio zabrinutost zbog potencijalne kupovine ruskih S-400 i pozvao Tursku da sarađuje sa SAD po pitanju odbrane na takav način koji bi dodatno ojačao NATO“, ističe se u saopštenju.

"Bezuslovno to je problem, veoma složen problem. Mi razgovaramo o tome. Krivica leži na predstavnicima administracije Baraka Obame, jer nisu dozvolili Turskoj da kupi američke sisteme Patriot. Tek kada je Ankara rekla da će kupiti ruske, oni su dali zeleno svetlo. Tako se ne radi posao“, istakao je američki predsednik.

foto: EPA

Tramp je, dodaje Bela kuća, sa Erdoganom razgovarao i o trgovini između SAD i Turske, kaoi o realizaciji zajedničkih ciljeva u Siriji.

Podsetimo, prethodno su SAD saopštile da Turska neće od Amerike dobiti avione F-35 ukoliko realizuje kupovinu ruskih PVO sistema S-400.

Vašington je zapretio i uvođenjem sankcija Ankari uz obrazloženje da ruski PVO sistemi nisu kompatibilni sa sistemima NATO-a.

Kurir.rs/Sputnjik Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track